Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrdio ministar

Velika Britanija će Ukrajini poslati sofisticirane raketne sisteme

Ben-Wallace (1)

Ukrajinske trupe će biti obučavane u Velikoj Britaniji za korištenje ove vojne opreme

Velika Britanija je u četvrtak obećala da će poslati sofisticirane raketne sisteme srednjeg dometa u Ukrajinu, pridruživši se tako Sjedinjenim Državama i Njemačkoj u opremanju ove zemlje naprednim oružjem za obaranje aviona i uništavanje artiljerije, prenosi AP.

Oružje Zapadnih sila bilo je ključno za uspjeh Ukrajine u zaustavljanju mnogo veće i bolje opremljene ruske vojske tokom rata koji je sada ušao u 99. dan. Ali kako su se ruske snage posljednjih dana približile jednom od ključnih gradova, ukrajinska vlada je upozorila da su njenoj vojsci potrebni bolji raketni bacači kako bi se suprotstavili Rusima.

Ruske snage su nastavile da raketiraju manja mjesta i gradove tokom noćnih sati i da pojačavaju pritisak na grad Sjevjerodonjeck. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da je Rusija zauzela veći dio grada, jedan od dva u provinciji Lugansk koja su ostala pod kontrolom Ukrajine.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati određeni broj M270 raketnih bacača, koji mogu ispaljivati precizno vođene rakete dometa do 80 kilometara (50 milja).

Ukrajinske trupe će biti obučavane u Velikoj Britaniji za korištenje ove vojne opreme, rekao je Wallace.