Velika Britanija danas dobija premijerku, Cameron spreman za odlazak

may cameron

Britanski premijer David Cameron danas napušta tu funkciju, a njegovo mjesto će zauzeti dosadašnja ministarka unutrašnjih poslova Theresa May.

Cameron će danas održati svoju posljednju sjednicu u parlamentu na kojoj će odgovarati na pitanja poslanika, nakon čega će svoju ostavku predati kraljici Elizabethi Drugoj u Buckinghamskoj palati, prenijela je agencija AFP.

Kraljica će zatim pozvati Theresu May da formira vladu, a nakon toga će se novopostavljena premijerka obratiti javnosti ispred svoje nove rezidencije u Downing Streetu broj 10.

Lideri Evropske unije su zatražili od vlade u Londonu da brzo pokrene pregovore o novim odnosima sa EU, ali je May ukazala da neće žuriti da pokrene zvaničnu proceduru za izlazak iz 28-članog bloka.

May (59), koja će postati tek druga žena premijer Velike Britanije nakon Margaret Thatcher, takođe će morati da pokuša da prebrodi podjele u vladajućoj Konzervativnoj stranci i da se suoči sa mogućom ekonomskom krizom.

Među drugim velikim zadacima sa kojima će se suočiti Theresa May su pokušaj da spriječi proevropski nastrojenu Škotsku da održi novi referendum o nezavisnosti kako bi na taj način ostala u EU, kao i stvaranje novih trgovinskih i diplomatskih veza u svrhu pripreme za period poslije Brexita.

May je tokom kampanje uoči referenduma podržavala ostanak u EU, zajedno sa Cameronom, a sad će morati da uvjeri pristalice Brexita da će realizovati ishod referenduma i da će, kao što je obećala, Britanija izaći iz Unije.