Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija pozvala na istragu o napadu hemijskim oružjem u Siriji

Residents rescue a man after what activists said was shelling from forces loyal to Syria's President Bashar Al-Assad in Aleppo

Vlada Velike Britanije pozvala je međunarodnu zajednicu da odgovori na posljednje izvještaje o mogućem napadu hemijskim oružjem u Siriji i da provede “hitnu istragu” o tom incidentu.

Prema izvještajima lokalne civilne zaštite, hemijski napad na Dumu, posljednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti, dogodio se u subotu.

“Veoma zabrinjavajući izvještaji o napadu hemijskim oružjem sa značajnim brojem žrtava, ukoliko su tačni, novi su dokaz o brutalnosti Assada (Bashara al-Assada) protiv nevinih civila i onih koji ga podržavaju i predstavljaju nepoštivanje međunarodnih normi”, navodi se u saopćenju britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bijeli šljemovi naveli su u postu na društvenim medijima kako su pripadnici režima ciljali mete koje se nalaze u predgrađu Damaska distriktu Duma, te da se sumnja da su koristili otrovni gas, koji je usmrtio najmanje 40 civila. U drugim izvještajima pominje se i veći broj poginulih.

“Potrebno je provesti hitnu istragu i međunarodna zajednica mora odgovoriti. Pozivamo Assadov režim i one koji ga podržavaju, Rusiju i Iran, da zaustave nasilje nad nevinim civilima”, navodi se u saopćenju britanskog ministarstva.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 24. februara usvojilo Rezoluciju 2401 koja poziva na jednomjesečni prekid vatre u Siriji – posebno u Istočoj Guti, kako bi se osigurala dostava humanitarne pomoći.

Uprkos Rezoluciji, snage Assadovog režima i njegovi saveznici su početkom ovog mjeseca počeli veliku kopnenu ofanzivu uz zračnu podršku Rusije, s ciljem zauzimanja dijelova Istočne Gute koji su pod kontrolom sirijske opozicije.

Istočna Guta, u kojoj živi oko 400 hiljada stanovnika, nalazi se pod opsadom snaga sirijskog režima posljednjih pet godina.

Ovog mjeseca, UN-ova komisija za istragu objavila je izvještaj u kojem je optužila sirijski režim za ratne zločine u Istočnoj Guti, uključujući korištenje hemijskog oružja protiv civila.