Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pad broja zaraženih

Velika Britanija ukida dio mjera, tvrde da su uspjeli u suzbijanju širenja omikrona

London_vakcina_Xinhua (1)

Vlasti pripisuju pad broja slučajeva omikrona uspješnoj akciji vakcinacije buster dozama

Restrikcije zbog koronavirusa ukidaju se u Velikoj Britaniji u četvrtak, a zemlja izlazi iz vladinog COVID-a plana B, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz vlade je saopšteno da se stabilizuje broj prijema u bolnice, da opada broj zaraženih varijantom omikron, a da se nastavlja smanjivati broj pacijenata na intenzivnoj njezi s COVID-19.

Maske više neće biti obavezne u zatvorenim prostorima, COVID propusnice više nisu potrebne za velika okupljanja, a kancelarije će se ponovno otvoriti u cijeloj zemlji.

Vlasti pripisuju pad broja slučajeva omikrona uspješnoj akciji vakcinacije buster dozama, navodeći da je to smanjilo “rizik od teških infekcija i hospitalizacija, ublažavajući pritisak na Nacionalnu zdravstvenu službu”.

Broj slučajeva COVID-19 naglo je opao u posljednje dvije sedmice, ali je i dalje na visokom nivou. U srijedu je u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeno 102.292 novozaraženih, a preminulo je 346 osoba.

Vlada savjetuje građanima da izbjegavaju velika okupljanja ili da nastave nositi maske na takvim događajima.

Maske su i dalje obavezne u zdravstvenim ustanovama kao što su bolnice, domovi za njegu i apoteke. Lokalni zvaničnici mogu preporučiti korištenje maski u zajedničkim prostorijama.

“Naše vakcine, ispitivanja i antivirusna sredstva osiguravaju da imamo jednu od najjačih odbrana u Evropi i omogućavaju nam da se oprezno vratimo planu A, vraćajući više sloboda”, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid.