Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika očekivanja: U Astani počeli mirovni pregovori o Siriji (FOTO)

astana (4)

U glavnom gradu Kazahstana Astani počeo je sastanak s ciljem pronalaska rješenja za okončanje rata u Siriji, a učestvuju delegacije sirijske opozicije, sirijskog režima, te Turske, Rusije, Irana i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U Astanu su jučer doputovali vojni predstavnici sirijske opozicije, koji su održali interni sastanak na kojem su usaglašavali stavove kako bi jedinstveno nastupili na sastanku. Delegaciju opozicije čini 14 članova.

Sirijski opozicionari su se uoči sastanka u Astani konsultirali i s delegacijom Turske koju predvodi zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova te zemlje Sedar Onal, kao i sa diplomatama Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Danske.

Sastanak o Siriji u Astani organiziran je uz posredstvo Turske i Rusije koje su zemlje garanteri prekida sukoba koji je u Siriji postignut 30. decembra.

Značaj sastanka u Astani sadržan je u činjenici da inicijatori žele da na njemu bude ostvareno najmasovnije učešće grupa sirijske opozicije. Bit će to prvi sastanak na kojem će sirijsku opoziciju predstavljati predstavnici pobunjeničkih grupa koje učestvuju u sukobima u Siriji.

Za razliku od ranijih sastanaka u Ženevi, u Astani za pregovarački stol sjedaju delegacije suprotstavljene sirijske opozicije i režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ranije su ti susreti bili indirektni ili u šturim formama i bez konkretnih rezultata.

Uporedo s tim, za pregovaračkim stolom prvi put će se susresti i delegacije Rusije i Irana sa ujedinjenim sirijskim opozicionarima.

Predstavnici delegacije sirijske opozicije su za AA kazali kako će danas podnijeti izvještaj o kršenjima primirja od strane snaga sirijskog režima i njemu odanih grupa stranih terorista.

Sirijski pobunjenici će zahtijevati da se u potpunosti poštuje primirje i da se snage režima povuku s područja koja su zauzeli nakon proglašenja primirja krajem decembra.

U drugoj fazi opozicija namjerava zahtijevati otvaranje humanitarnih koridora u Damasku i Homsu, te oslobađanje zatvorenika iz režimskih zatvora.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Kirgistana je saopćeno da će sastanak o Siriji trajati do 13 sati narednog dana. Riječ je o sastanku iza zatvorenih vrata kojem će prisustvovati i specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura.

Inicijatori sastanka, Turska i Rusija, uspjeli su postići dogovor sa vlastima Irana da na sastanku prisustvuje i delegacija SAD-a, iako je zvanični Teheran tražio drugačije nakon nedavnih kritika koje je novi američki predsjednik Donald Trump uputio Iranu.

Normalizacijom odnosa između Turske i Rusije, te dvije države su posredovale u evakuaciji civila iz Halepa, a potom i u uspostavljanju prekida sukoba u Siriji. Turska je uspjela okupiti grupe sirijske opozicije oko neophodnosti poštivanja primirja, a rast povjerenja na relaciji Ankara – Moskva je rezultirao i novom inicijativom u vidu današnjeg sastanka u Astani.

Iako zvaničnici Zapada šalju pozitivne poruke u vezi s tom inicijativom, iz njihovih izjava je jasno da žele da se pregovarački stol za Siriju vrati u Ženevu.