Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poraz konzervativaca

Velika pobjeda Laburista na izborima u Velikoj Britaniji

Keir Starmer
FOTO Pixsell
Keir Starmer

Sudeći prema prvim izlaznim anketeama, čelnik laburista Keir Starmer postat će novi britanski premijer. Riječ je o bivšem advokatu za ljudska prava, koji je potom bio državni tužitelj

Milioni ljudi širom Velike Britanije glasali su danas na općim izborima u zemlji.

Prema izlaznim anketama, Laburistička stranka lijevog centra osigurala je veliku većinu u donjem domu i formirat će novu vladu.

Predviđa se da će konzervativci pasti na 131 zastupnika, što je njihov najniži broj u historiji nakon Drugog svjetskog rata.

Kada se gleda koliko je ko dobio, a koliko ko izgubio, prema prvim izlaznim anketama laburisti su na ovim izborima dobili 209 novih zastupnika , dok su konzervativci izgubili 241 mjesto u parlamentu.

Koliko dobivaju ostale stranke?

Liberalni demokrati su treći sa 61 zastupnikom u novom parlamentu.

Škotska nacionalna stranka će, prema izlaznim anketama, pasti na 10 zastupnika, a Reform UK bi trebao imati 13 zastupnika.

Predviđa se da će Zelena stranka Engleske i Walesa udvostručiti broj svojih zastupnika na dva, a Plaid Cymru će imati četiri zastupnika. Drugima se predviđa 19 mjesta.

Izlaznu anketu, koju je nadgledao Sir John Curtice i tim statističara, temelji se na podacima od birača na oko 130 biračkih mjesta u Engleskoj, Škotskoj i Walesu. Anketa ne obuhvaća Sjevernu Irsku.

Na posljednjih pet općih izbora, izlazna anketa bila je tačna unutar raspona od 1.5 do 7.5 zastupničkih mjesta.

BBC: Konzervativci su uništeni, izbrisani…

BBC u prvoj analizi piše da su konzervativci, inače sinonim za mašinu za pobjedu na izborima, moćnu snagu uspjeha – uništeni i izbrisani. Prije samo pet godina laburisti su bili slomljeni i poniženi, kada su osvojili najmanji broj zastupničkih mjesta od 1935. godine. Boris Johnson je prije samo dvije godine koketirao s idejom da će osvojiti tri mandata i biti premijer do 2030-ih.

No prva izlazne ankete ukazuju na nevjerovatan povratak laburista na vlast u Velikoj Britaniji, piše BBC. Laburisti su posljednji put opće izbore iz opozicije osvojili prije 27 godina. Prošlo je 19 godina otkako su pobijedili na općim izborima, a da nisu bili u opoziciji.

Britanski mediji pobjedu laburista opisuju nevjerovatnom, golemom i praktički presedanskom.

Keir Starmer novi britanski premijer?

Sudeći prema prvim izlaznim anketeama, čelnik laburista Keir Starmer postat će novi britanski premijer. Riječ je o bivšem advokatu za ljudska prava, koji je potom bio državni tužitelj.

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardieju, prvi je vođa opozicione stranke lijevog centra u više desetljeća koji stvarno potječe iz radničke klase. “Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra”, Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to neće spriječiti da ga pošalju u Downing Street na općim izborima, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera.