Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ndrangheta na meti

Velika policijska akcija širom Evrope, zbog droge i oružja uhapšeno više od 100 ljudi

italija-carabinieri
Foto: Ministarstvo odbrane Italije

Mreža je prvenstveno bila posvećena međunarodnoj trgovini drogom iz Južne Amerike u Evropu i Australiju

Policija širom Evrope uhapsila je u srijedu više od 100 ljudi u masovnoj akciji koja je bila usmjerena na italijansku ‘Ndrangheta mafiju, a osumnjičeni su optuženi za trgovinu drogom i oružjem sa svojim saradnicima u Latinskoj Americi.

-Današnje racije su jedna od najvećih operacija do sada provedenih u borbi protiv italijanskog organiziranog kriminala – rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser, dodajući da su “zadali ozbiljan udarac `Ndrangeti”.

Upad je bio dio istrage koja je obuhvatila Italiju, Njemačku, Belgiju, Portugal, Španiju, Sloveniju, Rumuniju, Brazil i Panamu, navodi agencija za provođenje zakona Evropske unije Europol.

Mreža je prvenstveno bila posvećena međunarodnoj trgovini drogom iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, navodi se u saopćenju Europola, javlja Reuters.

Mreža je koristila kineske brokere novca u Italiji i Kolumbiji kako bi organizovala premještanje sredstava za plaćanje poslova s drogom, rekao je komandant italijanske policije Massimiliano D'Angelantonio na konferenciji za novinare.

Klanovi ‘Ndrangheta također su bili uključeni u prodaju oružja iz Pakistana u Južnu Ameriku, opskrbljujući brazilsku kriminalnu grupu PCC (Primeiro Comando da Capital) u zamjenu za pošiljke kokaina, dodao je Europol.

‘Ndrangheta, koja ima svoje korijene u južnoj italijanskoj regiji Kalabrija, nadmašila je Cosa nostru kao najmoćnija mafijaška grupa u zemlji i jedna od najvećih kriminalnih mreža na svijetu.

Neke od ciljanih porodica ‘Ndranghete bile su umiješane u klanovske svađe koje su kulminirale masovnim pucnjavama, uključujući ubistvo šest osoba u njemačkom gradu Duisburgu 2007. godine, prema Europolu.