Penziona reforma

Veliki neredi u Parizu zbog Macrnove odluke, na stotine je uhapšenih

Neredi na ulicama Pariza zbog nove mirovinske reforme
Thousands join an impromptu protest in Paris, France on Thursday, March 16, 2023, after Prime Minister Elisabeth Borne announced the use of Article 49.3, a special clause in the French Constitution, to push the pensions reform bill through the lower house of parliament without a vote by lawmakers. Police used tear gas and water cannon to clear protesters away after a fire was lit in the centre of the Place de la Concorde, close to an Egyptian obelisk that has stood there for close to 200 years. 217 people were arrested on suspicion of seeking to cause damage, Paris police said. Photo by Lionel Urman/ABACAPRESS.COM Photo: Urman Lionel/ABACA/ABACA

Penziona reforma jedan je od glavnih reformskih projekata francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

Na protestima protiv penzionih reformi, koje je francuska vlada u četvrtak usvojila mimo parlamenta, u večernjim satima izbili su neredi. Policija je, između ostalog, upotrijebila suzavac protiv demonstranata i privela 217 osoba.

Penziona reforma jedan je od glavnih reformskih projekata francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Njena centralna tačka je podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Osim toga, trebalo bi povećati broj godina potrebnih za uplatu u penzioni sistem, a minimalna penzija bi trebala porasti na 1.200 eura.

Nakon potvrde u Senatu, francuska vlada je tada odlučila da samu reformu usvoji u četvrtak, neposredno prije zakazanog glasanja u Narodnoj skupštini, gdje nije imala zagarantovanu većinu, što joj omogućava poseban ustavni instrument. Vlada tvrdi da je to hitna reforma, bez koje će se urušiti penzioni sistem.

Taj potez naišao je na glasno negodovanje opozicionih političara, koji su, između ostalog, pjevali francusku himnu tokom govora premijerke Elisabeth Borne u parlamentu. Prema prognozama, zbog te odluke očekuje se i izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Nakon odobravanja reforme, kojoj se protive i sindikati, demonstranti su se u četvrtak uveče počeli okupljati na ulicama francuskih gradova. Protesti su prijavljeni u Marseilleu, Dijonu, Nantu, Rennesu, Rouenu, Grenobleu, Toulouseu i Nici. U Parizu se oko 6.000 demonstranta okupilo na Place de la Concorde.

Bilo je i nereda i sukoba s policijom. Demonstranti su zapalili vatru na sredini trga i gađali policiju raznim predmetima. Policija je, između ostalog, upotrijebila vodeni top i suzavac kako bi oslobodila trg. Privedeno je 219 osoba, navodi francuska novinska agencija AFP.

Sindikati predviđaju nastavak protivljenja reformama i još jedan dan masovnih štrajkova i protesta.