Veliki planovi Rusije i SAD-a za “šestu generaciju” borbenih aviona

landscape_nrm_1423067861-f-22-de

SAD i Rusija rade na stvaranju borbenih aviona “šeste generacije” – Amerikanci imaju program “Sljedeća generacija avio-dominacije”, dok su se Rusi okrenuli avionima za letove u “bliži svemir”.

U SAD rade na proučavanju perspektivne taktike avionskih borbi i tehnologija koje će u budućnosti biti potrebne za dominaciju u vazduhu.

Brigadni general Aleksis Grynkevič, koji je učestvovao u programu “Vazdušna superiornost 2030”, u intervjuu za “Difens njuz” najavljuje nove “proizvode” za “kraj 2020-ih”.

“Mislim da je realan rok 2028. godina. Ukoliko bude dovoljno investirano u ključne tehnologije, mogli bismo očekivati neke inicijalne operativne mogućnosti od ovog projekta”, navodi on.

Američki stručnjaci procjenjuju da se dominacija ratne avijacije SAD neće zasnivati samo na jednoj platformi, na primjer na platformi lovačkog aviona šeste generacije.

Najvjerovatnije, to će biti neka kompleksna “porodica” različitih umreženih sistema.

Amerikanci već rade na tome u Rajt Patersonu u Ohaju, a predviđeno je da se tamo istražuju nove tehnologije i preciziraju zahtjevane karakteristike novih modela.

Ključ uspjeha na tom polju biće istovremeni rad na konstruisanju motora i radio-elektronske opreme aviona, kao i oružja koje će zatim biti integrisano u lovce šeste generacije.

Jedna od karakteristika biće mogućnost probijanja neprijateljske odbrane i prodiranje na ciljanu teritoriju, ali će novi avioni biti osposobljeni da djeluju sa veće udaljenosti. I Rusija radi na šestoj generaciji lovaca.

Još u martu 2016. godine komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Viktor Bondarev otkrio je da rade na šestoj, ali da počinje rad i na “sedmoj generaciji” borbenih aviona.

Predstavnik Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona Vladimir Mihajlov vjeruje da će vojni avioni šeste generacije poletjeti 2023. godine.

Savjetnik zamjenika generalnog direktora koncerna “Radioelektronska tehnologija” Vladimir Mihejev objašnjava da će avioni šeste generacije biti “svemirski i bespilotni”.

Drugim riječima, moći će letjeti u “bliži svemir” i imaće opcije za upravljanje sa pilotom i bez njega.

Prema njegovim riječima, “jedna od zahtijevanih karakteristika lovaca `šeste generacije` jeste mogućnost primjene bez pilota”.

Osim toga, “avion mora razvijati hipersoničnom brzinu, mora biti multifunkcionalan i nevidljiv za većinu radara i mora imati vrhunske manevarske mogućnosti”.

Nezavisni vojni stručnjak Anton Lavrov navodi da postoji ogroman broj problema sa hipersoničnim avionima.

SAD su u više navrata pokušavale da testiraju avione na hipersoničnom brzinama, ali većina prototipova izdržala je samo nekoliko minuta takvog režima leta, navodi on.