Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokušali da uđu u parlament

Veliki protesti u Tirani, demonstranti palili gume, policija koristila suzavac

tirana

Demonstranti su se ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobilske gume kako bi spriječile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu

Pristalice opozicije u Albaniji pokušale su u utorak uvečer u Tirani da probiju policijski kordon i uđu u zgradu parlamenta, javlja ATA.

Demonstranti su se ispred zgrade parlamenta bacali baklje i zapalili automobilske gume kako bi spriječile poslanike vladajućih stranaka da uđu u zgradu.

Policija je koristila suzavac kako bi rastjerala demonstarnte, na čelu s liderom Demokratske partije Lulzimom Bashom, koji je pokušao probiti kordon.

Opozicioni čelnici održali su kratke govore tokom protesta ispred zgrade albanskog parlamenta u Tirani pozivajući Ramu da podnese ostavku najavljujući nastavak protesta.

U međuvremenu, sjednica parlamenta nastavljena je u prisustvu poslanika vladajućih socijalista. Albanski premijer Edi Rama nije bio na zasjedanju, navodi AP.

Parlament je trebalo da zasjeda u četvrtak, ali je sjednica pomjerena za utorak kako bi se izbjegle ranije najavljene demonstracije. Nakon toga su pristalice opozicije promijenile plan i proteste organizirali u utorak.

Opozicija predvođena Demokratskom partijom tvrdi da je ljevičarska vlada premijera Edija Rame korumpirana i povezana sa organiziranim kriminalom.

Opozicioni poslanici traže od vlade da ustupi mjesto prelaznoj vladi i raspiše vanredne izbore.

Vladajući socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu od ukupno 140 poslanika.

Albanska opozicija od 21. februara ne učestvuje u radu parlamenta, nakon što je lider najveće opozicione stranke Demokratske partije Ljuljzim Baša dostavio potpisane izjave poslanika kojima se odriču svojih mandata.

Protesti u Albaniji su održani i ranije tokom sedmice kada su demonstranti pokušali da upadnu u kancelariju predsjednika vlade Albanije i kada je došlo do sukoba s policijom u kojima je povrijeđeno više desetina učesnika, novinara i policajaca.

Sjedinjene Države, Evropska unija i druge međunarodne institucije pozvale su čelnike albanske opozicije da izbjegnu nasilje i zatražili su od vlade da počne razgovore sa svojim političkim suparnicima.

“Nasilje nije odgovor na probleme Albanije. Opet osuđujemo političko poticanje na nasilje i pozivamo na suzdržanost i odgovornost ”, navodi se u saopćenju ureda OSCE-a u Tirani.

Albaniji, članici NATO-a od 2009., dodijeljen je status kandidata za EU 2014. godine i nada se da će u junu pokrenuti pregovore o članstvu, podsjeća AP.