Globus

Institut Robert Koch

Veliki rast broja novozaraženih u Njemačkoj, u jednom danu preko hiljadu

06/08/2020

Prethodnog dana u Njemačkoj je potvrđeno 879 slučajeva COVID-19

Njemački nacionalni centar za kontrolu bolesti registrovao je najveći broj novih koronavirusnih infekcija u posljednja tri mjeseca.

Iz instituta Robert Koch kažu da je u srijedu zabilježeno 1.045 slučajeva zaraze. To je prvi put od 7. maja da je zabilježeno više od 1.000 slučajeva dnevno. To još uvijek nije blizu vrhunca koji se dogodio početkom aprila kada je bilo više od 6.000 slučajeva zaraze dnevno.

Iako dnevni broj varira, ta se brojka uklapa u obrazac novih slučajeva kojih je proteklih sedmica sve više jer vlasti rješavaju brojne male epidemije u različitim dijelovima zemlje, prenio je AP.

U dnevnom izvještaju centra za kontrolu bolesti, Institut je ponovio svoju ocjenu da je “ovaj razvoj događaja veoma uznemirujući”. Zvaničnici su se prošle sedmice izjasnili da će Nijemci poštovati pravila nošenja maski i fizičke distance.

Dosadašnji odgovor Njemačke na COVID-19 smatra se relativno uspješnim. Institut Robert Koch zabilježio je 9.175 smrti od preko 213.000 potvrđenih slučajeva, što je niža stopa smrtnosti nego u mnogim drugim zemljama.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.