Globus

Njemačka

Veliki sastanak 40 zemalja u bazi Ramstein: Okrenućemo nebo i zemlju da Ukrajina pobjedi

26/04/2022
Foto: Twitter

"Ukrajina očito vjeruje da može pobijediti i to vjeruju i svi ovdje", rekao je Austin na otvaranju sastanka organiziranog na inicijativu Washingtona

Sjedinjene Države odlučile su “okrenuti nebo i zemlju” kako bi Ukrajina pobijedila Rusiju, poručio je američki ministar obrane Lloyd Austin pred četrdesetak zemalja okupljenih u Njemačkoj kako bi ojačali ukrajinske odbrambene kapacitete.

“Ukrajina očito vjeruje da može pobijediti i to vjeruju i svi ovdje”, rekao je Austin na otvaranju sastanka organiziranog na inicijativu Washingtona u američkoj zračnoj bazi Ramstein, na zapadu Njemačke.

Okupili su se predstavnici četrdesetak zemalja, uključujući Njemačku, koja je objavila da je odobrila slanje Kijevu tenkova Gepard, što je velika prekretnica u do sada jako opreznoj politici Berlina, prenosi Hina.

S obzirom na to da Rusija želi potpunu kontrolu nad jugom Ukrajine i Donbasom, “možemo učiniti više preko naše obrambene industrijske baze kako bismo nastavili pomagati Ukrajini da se brani na još učinkovitiji način”, rekao je Austin.

“Nastavit ćemo okretati nebo i zemlju kako bismo im pomogli”, dodao je.

Austin je u nedjelju posjetio Kijev gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno s državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. SAD šalje najviše vojne pomoći Ukrajini i želi uvjeriti što više zemalja da ga u tome slijede.

Francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom da će Francuska povećati potporu Ukrajini u svim područjima, uključujući vojnu. Sastankom se želi i dugoročnije zajamčiti sigurnost Ukrajini.

“Ukrajina danas treba našu pomoć kako bi pobijedila i trebat će je i kada rat završi”, rekao je Austin.

Sastanak se ne održava u sklopu NATO-a premda je nazočan njegov predstavnik. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otkazao je sudjelovanje iz zdravstvenih razloga. Među sudionicima su i predstavnici Australije i Japana te Finske i Švedske.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.