Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Veliki udarac Trumpu: Demokrat nakon 25 godina pobijedio u Alabami

Doug Jones

Demokrat Doug Jones pobijedio je u Alabami u utrci za mjesto u američkom Senatu protiv favoriziranog republikanskog kandidata Roy Moore-a, i tako postao prvi demokrat koji je to učinio u posljednjih 25 godina, piše USA Today.

Ova pobjeda došla je neočekivano jer je Alabama tradicionalno republikansko uporište, a smatra se da je to veliki udarac predsjedniku Donaldu Trumpu koji je tokom kampanje podržao republikanskog kandidata Moore-a.

Moore, koji se u proteklih nekoliko sedmica bori protiv optužbi za seksualno uznemiravanje, odbio je priznati poraz i zatražio novo prebrojavanje glasova.

Posljednji demokrat koji je pobijedio bio je Richard Shelby 1992. On je dvije godine poslije prešao u republikansku partiju.

Interesantno je da na prošlim izborima u Alabami demokrati nisu ni imali kandidata, a tada je pobijedio republikanac Jeff Sessions.

Donald Trump na Twitteru je nekarakteristično odmjereno čestitao pobjedniku, i najavio da će republikanci već 2020. godine imati priliku odnijeti pobjedu.

Jednu od ključnih uloga u Jonesovoj pobjedi igrali su Afroamerikanci. Bivša NBA zvijezda Charles Barkley i režiser Spike Lee podržali su demokratskog kandidata, koji je poznat po svojoj ulozi u optužbi protiv članova zloglasnog Ku Klux Klana u slučaju crkve u Birminghamu gdje su ubijene četiri maloljetne Afroamerikanke.

Roy Moore, radikalni konzervativac, kampanju je zasnovao na otvaranju radnih mjesta i ekonomskom napretku, ali njegovi stavovi o LGBT zajednici i i historija seksualnog uznemiravanja maloljetnica koštali su ga pobjede.

Na početku godine, ideja da će demokrati do kraja 2018. ponovo imati većinu u Senatu činila se kao nemoguća misija, ali sada postaje sve izglednija jer sada zaostaju samo dva mjesta za republikancima, zaključili su analitičari CNN-a.