Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Veliko Kustino proročanstvo”: Svijet može otići u veliki rat

emir_kusturica1

Režiser Emir Kusturica odlučio je prokomentarisati trenutnu političko-ekonomsku situaciju kako na Balkanu tako i u svijetu, na izmaku 2015. U razgovoru za Blic, koji prenosi Srna, Kusturica se opet okomio na bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića.

“Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik ostati će antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu Aliji, koji je poznat po djelu ‘Islamska deklaracija’. Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića, kome smeta sekularna Bosna”, ustvrdio je Kusturica za “Blic” u tekstu pod naslovom “Veliko Kustino proročanstvo”.

On je ustvrdio da se pred raspad Jugoslavije vjerovalo da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali da su izbori bili poražavajući za sve koji su vjerovali u građansku Bosnu.

“Svaka sekularna tradicija je kompatibilna hrišćanskoj. Pogledajmo šta se dešava u Turskoj. Ataturk se u grobu okreće kao na roštilju, dok Erdogan stvara milijarde od šverca nafte, kao i novo otomansko carstvo”, naveo je Kusturica.

Govoreći o nastupajućoj 2016. godini u svijetu, Kusturica je naveo da se plaši da svijet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945. godine, ali je ograničenog dometa.

“Pokušaj stvaranja koalicije protiv `Islamske države`, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su formirali protiv Hitlera. Svjetska ekonomija je utjerala Hitlera u bankrot, a on svijet u rat”, kaže Kusturica.

On ocjenjuje da će sudbina Evrope biti u rukama iste one sile, koja joj briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte /u Rusiji/ nisu u vlasništvu kompanije “Šel” i drugih njegovih kompanija.

“Za engleske neokonzervativce, većinu francuskih i njemačkih, Turska će ostati dobra opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu. A to prodiranje je energetsko”, kaže Kusturica.

Kada je riječ o izbjegličkoj krizi, Kusturica je rekao da će ona biti nastavljena i da je nastala “u nekoj kuhinji”, te da postoje indicije da je biznismen DŽordž Soroš inicijator takve krize, poslije koje radnici imaju sve manje prava, a korporativni kapitalizam se doživljava kao sudbina.

“Nastavićemo da živimo fatalizam korporativnog kapitalizma. Soroš je rekao da bi svake godine trebalo dovesti po milion izbjeglica da se izgubi identitet i da lokalne kulture nestanu. Ako nisam u pravu, onda zašto izbjeglice iz Sirije, koja se sistematski uništava kao Jugoslavija, ne ostanu u Turskoj?”, pita Kusturica.