Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilne padavine

Veliko nevrijeme u regionu: Klizište zatrpalo kuće, vjetar nosio krovove. Napadao i snijeg

Foto: Društvene mreže

Vatrogasci, radnici putnih i općinskih službi i pripadnici civilne zaštite su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta

Usljed obilnih kiša klizište je zatrpala kuće na području slovenačkog grada Tolmin, gdje zatvoreno i nekoliko puteva, u opštini Kočevje poplavljeno je više od 30 objekata, a more se izlilo u Izoli i Piranu.

Gradonačelnik Tomlina Alen Červ rekao je da postoji realna opasnost od klizišta na dosta lokacija i da će situacija morati da se prati do kraja sedmice.

“Nadamo se najboljem, ali smo spremni za sve situacije”, rekao je Červ.

Cesto Tolmin – Most na Soči je zasul zemeljski plaz. Cesta je zaprta za ves promet. Video: Gregor Božič

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

Vatrogasci, radnici putnih i općinskih službi i pripadnici civilne zaštite su imali 83 intervencije na ispumpavanju vode iz objekata, postavljanju vreća za nasipe, pokrivanju krovova, uklanjanju oborenog drveća i zaštiti od klizišta.

U Informativnom centru Uprave za zaštitu i spasavanje Slovenije navode da su imali intervencije na područjima regionalnih centara Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec i Trbovlje.

Rijeka Drava, koja je na granici sa Austrijom dostigla oko 1.100 metara kubnih u sekundi, izlivaće se duž cijelog toka, ali se očekuje da će sutra ujutro dotok vode početi da opada.

Rijeka Kolpa u gornjem toku opada, u srednjem dijelu plavi, ali je usporen rast vodostaja, dok će u donjem toku nastaviti da raste do sutra uveče.

Kolpa je v zgornjem toku prestopila bregove in poplavila izpostavljene ceste in objekte. Posnetek nam je iz Bosljive Loke (občina Osilnica) poslala Maja Jordan. Pretok Kolpe se je na merilnem mestu v Petrini zadnjo uro ustalil pri dobrih 450 kubičnih metrih na sekundo in bo popoldne začel počasi upadati. Reka se bo tako postopno vrnila v strugo. Se bo pa še nekaj časa večal pretok v srednjem in spodnjem toku, a ker na tem območju ni padlo toliko dežja, ni pričakovati (večjih) razlivanj.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

Velika plima i obilnije kiše izazvale su izlivanje more u Izoli i Piranu, gdje su oborinske vode poplavile nekoliko puteva, dok je nabujala rijeka Badaševica ugrozila naselje u Šalarima.

Informativni centar Uprave Slovenije za zaštitu i spasavanje saopštio je da je u opštini Kopar, tokom obilnih padavina noću, oborinska voda poplavila nekoliko stanova.

U međuvremenu je pao i snijeg, zabijelio je najviši putni prevoj Vršič. Snijeg je pao na nadmorskoj visini od oko 1.400 metara, javlja Meteoinfo Slovenija.

Naš najvišje ležeči cestni prelaz je pobelil sneg. ☃️ Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov. ❄️ Foto: DF / Meteoinfo Slovenija

Posted by Meteoinfo Slovenija on Tuesday, October 31, 2023

Olujni vjetar uništio 30-ak krovova kuća u Hrvatskom zagorju

Olujni vjetar koji je u utorak zahvatio dijelove Hrvatskog zagorja oštetio je krovove tridesetak kuća većinom na području Gornje Stubice i okolnih naselja, te na području općine Marija Bistrica i u manjoj mjeri u gradu Donja Stubica.

Kako se doznaje u Centru 112 Krapinsko-zagorske županije, olujni vjetar oštetio je krovove 30-ak kuća dok je kod sedam njih krovište u potpunosti bilo raskriveno. Upravo te kuće prve su sanirane kako kiša, koja je padala tijekom dana, ne bi napravila veće štete na kućama, prenosi Hina.

Pripadnici lokalnih DVD-ova još uvijek su na terenu, a sve kuće odnosno krovišta privremeno su sanirana. U naletu olujnog vjetra prema zasada dostupnim informacijama nije bilo ozlijeđenih osoba.

Vjetar, odnosno padanje stabala i granja na električne vodove uzrokovalo je privremeni prekid u opskrbi električnom energijom na tom području, no, do večernjih sati svi kvarovi su uklonjeni.

Koliku štetu je uzrokovao olujni vjetar znat će se u narednim danima.