Globus

"Acqua alta"

Venecija nestaje pred našim očima, pod vodom je 80 posto grada (FOTO/VIDEO)

14/11/2019

Venecijance su probudile sirene koje nagovještavaju da će nivo vode premašiti 130 centimetara, dovoljno da ponovo uvede prljavu slanu vodu u istorijski centar grada pod zaštitom UNESCO-a

Venecija se bori s najtežim poplavama u pola stoljeća, dok je gradonačelnik procijenio štete na stotine miliona eura.

Venecija se u četvrtak priprema za suočavanje s novim nabujalim vodama dok je italijanska vlada spremna na uvođenje vanrednih mjera koje bi zaštitile grad s kanalima pogođen plimom bez presedana u ovoj sedmici.

Venecijance su probudile sirene koje nagovještavaju da će nivo vode premašiti 130 centimetara, dovoljno da ponovo uvede prljavu slanu vodu u istorijski centar grada pod zaštitom UNESCO-a.

U utorak je najviša plima u 50 godina zahvatila znameniti italijnski grad, dostižući vrhunac od 1,87 metara. Samo jednom otkako se mjere nivoi vode od 1923. godine, nivo je bio najviši u 1966. godine kada je iznosio 1,94 metra.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro procijenio je štete na stotine miliona eura. “Acqua alta”, ili “visoka voda” u utorak je poplavila 80 posto grada, saopćili su zvaničnici.

Jedan 78-godišnjak je poginuo od kratkog spoja u svojoj kući.

Venecija ima samo 50.000 stanovnika, ali je svake godine obiđe 36 miliona turista iz cijelog svijeta.

Golemi infrastrukturni projekt nazvan MOSE pušten je u rad od 2003. godine, ali je blokiran povećanim troškovima, korupcijskim skandalima i odgodama.

Projekt uključuje 78 kapija koje se mogu podići kako bi zaštitile venecijansku lagunu od visokog plimnog vala – ali je nedavni pokušaj da se testira dio barijere izazvao zabrinjavajuće vibracije a inžinjeri su ustanovili da su neki njeni dijelovi već zahrđali, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.