Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Venecuelanski predsjednik Maduro “pruža ruku” Trumpu

nicolas maduro
Maduro

Venecuelanski čelnik Nicolas Maduro izjavio je kako želi da se sastane s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, istim čovjekom koga je ismijavao kao “bezosjećajnog imperijalističkog magnata” i nakon što je žestoko kritikovao američke sankcije protiv zvaničnika u njegovoj socijalističkoj vladi.

U podužem obraćanju novoj, svemoćnoj Ustavotvornoj skupštini, Maduro je izdao naređenje venecuelanskom ministru vanjskih poslova da dogovori telefonski razgovor ili sastanak s Trumpom.

– Gospodine Donalde Trump, pružam vam ruku – izjavio je Maduro i dodao kako želi snažne veze sa SAD-om kao što ima i s Rusijom.

Negova ponuda uslijedila je kratko nakon što je Maduro “prkosno” poručio američkom predsjedniku da “Venecuela nikada neće odustati”.

Trumpova administracija nazvala je Madura “diktatorom” i uvela je sankcije protiv njega i više od deset bivših i trenutnih zvaničnika, optužujući Madurovu vladu za kršenje ljudskih prava i podrivanje demokratije u toj zemlji u jeku političke i finansijske krize.

U četvrtak je banka Credit Suisse zabranila trgovinu i korištenje venecuelanskih dionica, pozivajući se na “posljednja dešavanja i političku klimu” u zemlji.

– Banka neće više trgovati niti primati venecuelanske vrijednosne papire kao i dionice koje je izdala ta zemlja od 1. juna – saopćila je glasnogovornica banke koja nije bila ovlaštena da se predstavi imenom.

Osim toga, sve kompanije koje žele da posluju s Venecuelom morat će proći kroz dodatni nadzor.

Venecuela se suočava s rastućim međunarodnim kritikama zbog gušenja opozicije i poteza na konsolidaciji vlasti, uključujući i uvođenje svemoćne Ustavotvorne skupštine koju kontrolira Maduro.

Zemlja je također pogođena ozbiljnim ekonomskim problemima uzrokovanim niskim cijenama nafte i lošom ekonomskom politikom vlade. Dionice koje izdaje država jedini su način da vlada bude u stanju da prikupi novac kako bi podržala ugroženu ekonomiju zemlje.

Dok se politička kriza u zemlji pogoršava, dionice koje izdaje vlada kao i državna naftna kompanija PDVSA postale su, međutim, predmet sporenja i brige za ulagače koji su sve više zabrinuti da time podržavaju represivni režim.

Goldman Sachs našao se pod političkim pritiskom u ovoj godini zbog kupovine venecuelanskih dionica u vrijednosti 2,8 milijardi dolara na otvorenom tržištu uz značajan popust, prenosi agencija AP.