Vesna Pusić ne zna šta traže “HDZ-ovi branitelji”

markov trg111
28.05.2015., Zagreb - Branitelji koji su na ulazu u crkvu sv. Marka fizicki su nasrnuli na jednog od pripadnika interventne policije. U toj guzvi i naguravanju sudjelovao je i Josip Klemm. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/PIXSELL

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica hrvatske Vlade Vesna Pusić ustvrdila je u subotu u Rijeci da se HDZ koristi metodama pritiska i straha jer mu padaju šanse da se, kako je rekla, dočepa vlasti na izborima.

“Kad je primijetio da mu šanse da se na bilo koji načine dočepa vlasti na sljedećim izborima padaju, HDZ se počeo koristiti metodama pritiska, straha pa i uvođenjem ideje, kao što to čini predsjednik Karamarko, da neke grupe građana ne moraju poštivati važeće zakone, poput branitelja”, izjavila je Pusić na stranačkoj konferenciji za novinare uz poruku da “protiv toga mora ustati HNS i svi pristojni građani”, prenosi Hina.

[pull_quote_right]Ocijenila je da situacija na Markovom trgu nije izmakla kontroli[/pull_quote_right]

Dodala je da branitelja ima posvuda, a da oni među njima koji podržavaju HDZ ne mogu živjeti pod drugačijim pravilima nego ostali branitelji.

“Mislili smo da će na sljedećim izborima biti dovoljno pokazati da se ekonomija pokrenula, da smo izašli iz recesije, ostvarili industrijski rast, ali se pokazalo da i dalje treba štititi zemlju i građane ove zemlje od samovolje, nasilja i ponovnog uvođenja straha kao instrumenta politike”, istakla je Pusić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o očekivanjima razgovora premijera s predstavnicima branitelja prosvjednika u ponedjeljak, Pusić je kazala da su oni već ranije razgovarali, da sad ne postoje ponude, nego spremnost da se čuje šta su zahtjevi prosvjednika.

“Zahtjev ne može biti da se jedan od najuglednijih i najpožrtvovanijih branitelja Predrag Matić smjenjuje, te da se kadrovira po Vladi suprotno rezultatima izbora. To će biti prilika da se kao zahtjev otvori neka druga tema koja još nije iznesena, a ja ne mogu dokučiti šta je to”, rekla je.

[pull_quote_left]Predsjednica treba pokazati da nije glasnogovornica jedne stranke, a za to je važno zauzeti nešto drugo od stranačkih pozicija”[/pull_quote_left]

Tako će se “raščistiti je li ovo politički pokušaj rušenja vlasti u ime HDZ-a ili ima još nekih zahtjeva”, kaže Pusić.

Na opasku novinara da prosvjednici traže donošenje ustavnog zakona o braniteljima, Pusić je navela da bi ona prije toga bila za donošenje ustavnih zakona o obveznom srednjoškolskom obrazovanju, te mogućnosti univerzitetskog školovanja za sve.

Ocijenila je da situacija na Markovom trgu nije izmakla kontroli.

Naglasila je da je među policajcima koji su osiguravali Markov trg bilo mnogo policajki i to zato da se ne bi dobio dojam da se provocira sukob nego da se želi osigurati red.

“Pokazalo se da je ponašanje prosvjednika kontraproduktivno, da se može s krajnjom obzirnošću uvesti red, a da se pristojni građani ne moraju bojati”, rekla je Pusić.

Spomenuvši iznošenje plinskih boca na ulicu, kazala je da su to u prijevodu bombe koje mogu ugroziti živote ljudi zbog političkih razloga.

Na pitanje da ocijeni prvih 100 dana predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, Vesna Pusić je kazala da predsjednica još nije u poziciji da bilo šta učini, te da “još nismo vidjeli ništa”.

“Pretpostavljam da će ona s vremenom artikulirati svoju jasnu politiku”, rekla je.

“Ona treba pokazati da nije glasnogovornica jedne stranke, a za to je važno zauzeti nešto drugo od stranačkih pozicija”, kazala je Pusić.