Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Video s kamere na tijelu teroriste Hamasa pokazuje prve trenutke napada

Foto: Screenshot

Snimak napada traje punih 100 minuta. CNN je napravio geolokaciju snimke i potvrdio da lokacije odgovaraju drugim snimkama napada

Izraelske odbrambene snage su CNN-u predale video snimak s kamera pričvršćenih na tijelo Hamasovih terorista od dana upada na Izrael 7. oktobra.

IDF je rekao da su taj snimak pustili u javnost kako bi se vidjela stvarnost koja se dogodila 7. oktobra, danom kojeg izraelski zvaničnici uspoređuju s 11. septembrom. Ubijeno je oko 1200 ljudi, a više od 200 ih je zarobljeno.

Na snimku se vidi da još nije svanulo

Na snimku se vidi da još nije svanulo. Grupa Hamasovih terorista čeka, neki od njih su ukrcani u bijeli kamionet, a drugi su na motorima. Prolaze završne provjere, provjeravaju oružje i snima li se video. Eksplozija u daljini im je signal za pokret. Vidi se kako jure prema granici i uzvikuju ‘Allahu Akbar‘ (Bog je velik). Nakon tri minute vožnje prelaze prvu graničnu ogradu između Gaze i Izraela. Vidi se kako je ograda oštećena, a teroristi prolaze kroz otvor.

Na tom su snimki prvi put viđeni Hamasovi tuneli u Gazi. Vidi se da u tunelima na podu leže plave bačve. Zatim se vidi kako netko usmjerava baterijsku svjetiljku u duboko okno s ljestvama. Na betonskim zidovima se vide natpisi crvenim sprejem. Na jednom piše ‘Ono što je skriveno je puno gore!‘.

Snimak napada traje punih 100 minuta. CNN je napravio geolokaciju snimke i potvrdio da lokacije odgovaraju drugim snimcima napada.

Jedan od snimaka možete pogledati na ovom LINKU.

Čuje se kako napadač na čijem je tijelu kamera viče ‘Idi desno!‘. Oko dvije minute kasnije, militanti prelaze drugu sigurnosnu ogradu i ulaze u Izrael te jure prema kibucu. Mnogi od njih su naoružani puškama poput AK-47, a neki na leđima nose granate na raketni pogon.

U 17. minuti snimka, kamionet se zaustavlja, a napadač otvara vatru preko otvorenog polja. Čuje se kako jedan od njih poziva da ne pucaju u zrak kako ne bi potrošili streljivo.

Ubistva izraelskih vojnika

Čuje se i kako zahvaljuju Bogu što su stigli onamo, a pitaju se i gdje su izraelski vojnici. Do tog je trenutka njihovo kretanje preko izraelskog teritorija bilo neometano.

Napadač s kamerom na tijelu izlazi iz automobila u blizini izraelskog grada Kisufima. Na snimku se vidi kako trči pokraj muškarca koji mu na rame stavlja raketnu granatu. Pucaju dok se kreću.

Kada je jedan od napadača uočio izraelskog vojnika na tlu, iz neposredne blizine je u njega više puta pucao i ubio ga. Drugi militanti su ga stigli, a napadač je izraelskom vojniku uzeo pušku. Zatim okreće kameru prema sebi kako bi snimio selfie, a drugi se pridružuju njegovom slavlju.

Nekoliko trenutaka kasnije u kameru je rekao svoje ime i da ima 24 godine. Rekao je da je otac i da je ubio dvojicu izraelskih vojnika, a od Boga sada traži pobjedu i ‘zasluženo mučeništvo‘.

Grupa zatim nastavlja put na motociklima po gotovo praznim izraelskim cestama.

Naoružani napadač se veseli dok prolazi pokraj tijela Izraelaca na ulicama. To znači da su prije njega tamo bili drugi teroristi. Zatim dolazi do autobusne stanice koja je viđena u ranijim videosnimkama koje su objavljene na sam dan napada.

Pogođen je i muškarac s kamerom

Vidi se kako Hamasovci pucaju na automobil, čiji je vozač gotovo sigurno ubijen u toj kiši metaka. To se dogodilo oko 7.40 sati ujutro.

65 minuta nakon što su prešli granicu, napadač s kamerom i grupa s kojom je on putovao približili su se vojnoj bazi kibuca Re‘im. Napadač tada puca iz oružja koje je uzeo od izraelskog vojnika. Čuje se kako neko iz vojne baze puca na njih.

Muškarac s kamerom je pogođen i pada na tlo, a na kameri se čuje kako njegovo disanje postaje brzo i plitko, opisuje CNN SNIMKU koju je dobio od IDF-a.