Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istina o HAARP-u i o tome je li nam Putin za Mundijal poslao kišu

rusija kisa sunce

Na društvenim mrežama se od trenutka kada je Balkan ušao u kišni period vodi žestoka polemika o tome da li je oblake poslala Rusija, tako što je sistemima HAARP rastjerala oblake zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu?

I ne samo na mrežama, tema se toliko proširila, da svakodnevno možete čuti kako se o tome raspravlja i na autobuskim stajalištima, kafanama, ulicama…

– Video si da u Rusiji grije sunce. Nijedna utakmica nije igrana na kiši – reče jedan penzioner mladiću dok su čekali u redu u pošti, piše Blic.

– E, pa ako je to tačno, i nije mi žao. Ipak se tamo igrao svjetski turnir – nadovezao se mladić.

Slični su i ostali dijalozi, sa zaključcima da je Putin sigurno poslao oblake u region, i da će nakon završetka prvenstva početi pravo ljeto. Ali, istina je drugačija, jer je kiše tokom Mundijala bilo i u Rusiji.

Bez obzira na to što su kraj juna i prva polovina jula bili kišoviti, praćeni lokalnim pljuskovima, grmljavinom i vetrom, očekuje nas manje kiše od višegodišnjeg prosjeka, sa količinom padavina od 33 milimetra.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže za Blic da su priče o kontrolisanom vremenu bajke za djecu.

– Sistemima je moguće djelovati u krugu par stotina metara, ali ni to nije sigurno jer je u atmosferi ogromna količina energije i teško je na nju uticati. Vrijeme se ne može mijenjati u velikim razmjerama. Ove godine imamo jedno sasvim uobičajeno ljeto. Prošle je bilo sušnije, dok ove godine ima više padavina, ali generalno, ništa neobično – kaže Todorović.

 

Što se tiče pitanja o uticaju modifikacije vremena u Rusiji na vrijeme u regionu dr Vladan Ducić, profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu, kaže da je to sasvim isključeno.

– Prvo, po izjavama ruskih zvaničnika, razbijanja oblaka nije ni bilo. A i da ih je i bilo, te akcije su lokalnog karaktera i nemaju uticaja na vrijeme ni stotinama, a pogotovo ne hiljadama kilometara od mjesta delovanja, koliko smo mi udaljeni od Rusije – objasnio je klimatolog Ducić.

Stručnjak Centra za vremensku prognozu “Fobos”, potpukovnik Ratnog vazduhoplovstva Rusije Evgenija Tiškovec izjavio je da oblake nisu rastjerivali i razbijali iznad gradova domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu.

– Ljudi koji se apsolutno ne razumiju u meteorologiju i klimatologiju mogu da optužuju Rusiju za modificiranje vremenskih prilika. Promjena vremena u regionu ili Britaniji bila bi moguća samo ako bi Rusija podigla svu vojnu avijaciju i danonoćno razbijala oblake ili sijala reagense koji bi izazvali padavine, provocirajući nešto poput onoga što su Amerikanci svojevremeno radili nad Vijetnamom i Korejom – objasnio je Tiškovec.

Šta je HAARP?

HAARP (Program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije) je istraživački projekat koji želi da “razumije, stimuliše i kontroliše procese u jonosferi koji mogu da izmene učinak komunikacionih i sistema za nadgledanje”. Projekat se odvija na Aljasci, a započet je 1993. godine i bilo je predloženo da traje 20 godina. Opremu za HAARP projekat čini ogroman broj radiotransmitera ogromne snage i odgovarajućih instrumenata za detekciju, odnosno 180 antena velike snage. Osnovni ciljevi projekta kojim upravlja Univerzitet Aljaske i vojska i ratna mornarica SAD, jesu izučavanja fenomena polarne svjetlosti i radio-komunikacija.