Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo sjevernokorejsko lansiranje rakete

Vijeće sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija nakon vanredne sjednice oštro osudilo sjevernokorejsko lansiranje dalekometne rakete.

Vlasti Sjeverne Koreje su saopćile da su u okviru razvoja “mirnodobskog svemirskog programa” u orbitu lansirale balističku raketu sa satelitom, a to je izazvalo oštre reakcije iz svijeta.

Na poziv Južne Koreje, Japana i SAD u sjedištu UN-a je održana zatvorena vanredna sjednica Vijeća sigurnosti na kojoj se razmatrao taj slučaj.

Nakon sjednice je objavljeno saopćenje u kojem se navodi da članice Vijeća sigurnosti osuđuju sjevernokorejski potez i da ga smatraju očitim pokušajem razvoja dalekometnih nosača nuklearnih bojevih glava, bez obzira što to zvanični Pjongjang opravdava navodnim lansiranjima satelita ili svemirskih lebdjelica u orbitu.

“Ovo je novo grubo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, navodi se u saopćenju.

Vijeće je najavilo da će ekspresno usvojiti i novu rezoluciju kao odgovor na “opasna kršenja” postojećih rezolucija od strane Sjeverne Koreje.

Ambasadorica SAD-a u UN-u Samantha Power je nakon sjednice poručila da će Vijeće sigurnosti prema Sjevernoj Koreji poduzeti ozbiljne mjere, jer su njeni potezi neprihvatljivi.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg je ranije danas oštro osudio sjevernokorejsko lansiranje dalekometnog projektila i nazvao ga “direktnim kršenjem” pet rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje se odnose na zabranu razvijanja te vrste oružja.

Potez sjevernokorejskih vlasti osudile su i vlasti Turske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske i brojnih drugih zemalja, uključujući i tradicionalnog saveznika Pjongjanga Kinu.