Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iza zatvorenih vrata

Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se zbog situacije u Siriji

sirija

Raspravu o situaciji u Siriji 15-članog Vijeća sigurnosti zatražilo je pet evropskih članica –  Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, saopćili su diplomati

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sastat će se na sjednici iza zatvorenih vrata u četvrtak povodom situacije u Siriji, saopćili su diplomati, nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku zemlje, javlja Fena.

Raspravu o situaciji u Siriji 15-članog Vijeća sigurnosti zatražilo je pet evropskih članica –  Britanija, Francuska, Njemačka, Belgija i Poljska, saopćili su diplomati.

Turski predsjednik Recep  Tayyip Erdogan danas je, objavljujući početak vojne akcije, izjavio da je njen cilj eliminiranje, kako ga naziva, “terorističkog koridora” na južnoj turskoj granici, prenosi Reuters.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Tursku da obustavi vojnu operaciju na sjeveru Sirije i upozorio je da EU neće plaćati kako bi Ankara tamo uspostavila sigurnosnu zonu.

– Pozivam Tursku i druge faktore da budu uzdržani i da prekinu operacije – rekao je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu.

On je priznao da Turska ima određene sigurnosne probleme na granici sa Sirijom, ali je naglasio da, ukoliko plan Ankare obuhvata stvaranje takozvane sigurnosne zone, ne očekuju da će Brisel za to plaćati.