Globus

SAD prijete sankcijama

Vijeće sigurnosti zasjeda zbog Mijanmara, ne zna se gdje je Suu Kyi

02/02/2021

Sjedinjene Države zaprijetile su ponovnim uvođenjem sankcija nakon što su mijanmarski generali u ponedjeljak uhapsili Suu Kyi i desetke njezinih saveznika

Stranka pritvorene čelnice Mjanmara Aung San Suu Kyi pozvala je u utorak na njezino hitno puštanje iz pritvora i na to da hunta prihvati njezinu pobjedu na izborima u novembru, dan nakon što je izveden vojni puč koji je izazvao globalno kritike, piše Reuters.

Sjedinjene Države zaprijetile su ponovnim uvođenjem sankcija nakon što su mijanmarski generali u ponedjeljak uhapsili Suu Kyi i desetke njezinih saveznika.

Gdje se nalazi nobelovka za mir ostalo je nepoznato više od 24 sata nakon njenog hapšenja, a jedina komunikacija je stigla u obliku izjave napisane u očekivanju puča u kojoj ona poziva na proteste protiv vojne diktature.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi se sastati kasnije u utorak, rekli su diplomati, usred poziva za snažnim globalnim odgovorom na najnovije vojno preuzimanje vlasti u zemlji koja je desetljećima bila pod vladavinom vojske.

Puč je uslijedio nakon pobjede Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Suu Kyija na izborima 8. novembra, što je rezultat koji je vojska odbila prihvatiti pozivajući se na neutemeljene navode o prijevari.

Vojska je predala vlast generalu Min Aung Hlaingu i uvela vanredno stanje na godinu dana, slamajući nade da je zemlja pogođena siromaštvom poznata i kao Burma na putu stabilne demokratije, zaključuje Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.