Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće sigurnosti UN-a zasjeda zbog Trumpove odluke o Jerusalemu

UN_vijecesigurnosti333

Vijeće sigurnosti UN-a imat će sjednicu u petak kako bi diskutovali o odluci predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da proglasi Jerusalem glavnim gradom Izraela.

Ova odluka uzrokovala je negodovanje širom Bliskog Istoka i cijelog svijeta.

Osam od 15 članica vijeća, na čelu sa Velikom Britanijom, Italijom i Francuskom zatražilo je hitni sastanak nakon žalbi Palestine i Turske da je Trumpova odluka kršenje međunarodnog prava i UN-ovih rezolucija.

Palestinci se bune protiv odluke u nekoliko najvećih gradova na Zapadnoj Obali, a pridružila im se i većina ključnih američkih saveznika.

S druge strane, premijer Izraela Benjamin Netanyahu podržao je odluku Donalda Trumpa kao “historijsku” i “hrabru i pravednu odluku.”

On je jedini regionalni lider koji je pohvalio odluku.

Trump je svoju odluku opravdao nazvavši je potezom koji su njegovi prethodnici obećali, ali nisu ispunili.

“Danas, ja donosim tu odluku. Moja današnja objava označava početak novog pristupa konfliktu između Izraela i Palestine,” rekao je predsjednik SAD-a.

Evropska unija i UN oglasili su svoju uzbunu na Trumpovu odluku, a Francuska je odmah odbila prihvatiti “unilateralnu” odluku. Velika Britanija je objavila kako smatra da ovaj potez neće pomoći u rješavanju konflikta između Izraela i Palestine.