Zbog tenzija

Vijeće sigurnosti zasjeda zbog napetosti između Rusije i Ukrajine

2018-04-14T155739Z_1272866983_RC15A65753A0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-UN

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u ponedjeljak hitan sastanak zbog vojnih napetosti između Ukrajine i Rusije, koja je u nedjelju potvrdila da je u Kerčkim vratima zaplijenila tri ukrajinska broda, saznaje se iz diplomatskih izvora.

Sastanak su, prema istim izvorima, zatražile i Rusija i Ukrajina. Moskva je zatražila da se sastanak održi u 11 sati (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekao je za AFP jedan diplomat.

Kijev je zapljenu brodova nazvao “ludim činom Rusije protiv Ukrajine”, tvrdeći da je “napad” bio “unaprijed smišljen”. Moskva je potvrdila da je “upotrebu oružja”, tvrdeći da su ukrajinski brodovi “uhvaćeni u ileganoj akciji u ruskim teritorijalnim vodama”.

U incidentu su ranjena tri ukrajinska vojnika, izvijestila je Moskva, dok je ukrajinska vojska izvijestila da su ranjena šestorica. Kerčka vrta, koja povezuju Crno i Azovsko more, strateški su važna i Rusiji i Ukrajini.

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima.

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.