mađarski premijer

Viktor Orban napao Evropsku uniju: Završit će kao i SSSR!

BELGIUM-BRUSSELS-EU-SPECIAL EUROPEAN COUNCIL MEETING
(220531) -- BRUSSELS, May 31, 2022 (Xinhua) -- Hungary's Prime Minister Viktor Orban attends a speacial meeting of the European Council at the European Union headquarters in Brussels, Belgium, May 30, 2022. (Xinhua/Zheng Huansong)

“Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici”, dodao je predviđajući Evropskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku, koji se urušio 1991. godine

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban optužio je danas Bruxelles da podmuklo napada Mađarsku nizom sankcija protiv Rusije koje smatra bombom za ekonomiju.

“Ne zabrinjavamo se zbog onih koji napadaju Mađarsku iz mraka, negdje s kula u Bruxellesu”, rekao je u govoru održanom u Zalaegerszegu, na zapadu zemlje, u povodu nacionalnog praznika kojim se obilježava 66. godišnjica Mađarske revolucije protiv SSSR-a 1956. godine.

“Završit će ondje gdje su završili i njihovi prethodnici”, dodao je predviđajući Evropskoj uniji sudbinu sličnu sovjetskom bloku, koji se urušio 1991. godine.

Taj govor na tragu je njegove najave da će održati referendum o evropskim sankcijama protiv Moskve koje ne prestaje kritizirati.

U Budimpešti i širom zemlje postavljeni su plakati s porukom: “Sankcije Bruxellesa nas uništavaju.”

“Rat na našim vratima, finansijska kriza i usporavanje ekonimije u EU, invazija migranata s juga. Moramo se suočiti s mnogim problemima”, rekao je danas Orban uvjeravajući da će njegova vlada, “snažna i jedinstvena”, prevladati tu kušnju.

Mađarska od početka rata u Ukrajini nastoji sačuvati dobre odnose s Kremljom kako bi i dalje dobivala naftu i plin. Ne želi vojno pomoći Ukrajini i kritizira strategiju Bruxellesa.

Orban nije ove godine u Budimpešti okupio svoje pristaše u povodu nacionalnog praznika kao prije, a profesori i studenti najavili su velik prosvjed.

Nakon višegodišnjih neispunjenih zahtjeva mađarski profesori, koji zarađuju između 410 i 950 eura na mjesec, povisili su ton nezadovoljni što je u veljači donesen ukaz koji im ograničava pravo na štrajk. Od početka školske godine već su nekoliko puta organizirali masovne proteste.