Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija ne jenjava

Virus u Kini ponovo “oživio”, naređeno testiranje 11 miliona ljudi

kina korona

Lokalni mediji navode da lokalne vlasti u okrugu Gaocheng – novom žarištu izbijanja virusa – odgovorne su za “neispunjavanje svojih dužnosti u nedavnom protuepidemijskom radu”

Kina se suočava s ponovnim porastom infekcija COVID-19, jer su u četvrtak registrovana 63 nova slučaja, uglavnom u sjevernoj provinciji Hebei.

Nacionalna zdravstvena komisija zemlje navela je da je u provinciji zabilježen 51 lokalni slučaj.

Pokrajina je prijavila oko 83 slučaja u proteklih nekoliko dana, uglavnom u gradu Shijiazhuang, pored 148 asimptomatskih pacijenata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grad je ušao u faktičko zaključavanje jer su letovi otkazani dok zdravstvene vlasti održavaju masovna testiranja preko 11 miliona stanovnika.

Lokalne željeznice i autobuska tranzitna stanica na velike udaljenosti privremeno su zatvorene.

Lokalni mediji navode da lokalne vlasti u okrugu Gaocheng – novom žarištu izbijanja virusa – odgovorne su za “neispunjavanje svojih dužnosti u nedavnom protuepidemijskom radu”.

Vlasti su prošle nedjelje također najavile “ratni režim” uslijed straha od novog soja koronavirusa za koji je rečeno da je zarazniji.

Obustavljen je i rad u svim vrtićima, kao i nastava u osnovnim i srednjim školama.

Koronavirus je prvi put prijavljen u centralnom kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine i od tada se proširio širom svijeta zahvativši više od 87,19 miliona ljudi, uključujući preko 1,88 miliona smrtnih slučajeva.

Kina je prijavila 87.278 potvrđenih slučajeva, uključujući 4.634 smrtnih.