Virus zika pojavio se i u Kanadi, zaražena trudnica

zika virus

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) najavila da opaki virus zika nije prijetnja za Kanadu, zaraza virusom zabilježena je u ovoj zemlji. Virus zika zabilježen je i u više država SAD-a.

Pomoćnica direktora Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) Anne Schuchat izjavila je da je zaraza virusom zika zabilježena kod 31 osobe, u 11 saveznih država.

Ona je kazala kako su sve zaražene osobe putovale na Karibe ili Latinsku Ameriku, te da su navjerovatnije zaražene u ovim regijama. Schuchat je također dodala kako je virus zika zabilježen kod 19 osoba u Porto Riku te kod jedne osobe na Djevičanskim Ostrvima.

Ministrica zdravstva Kanade Jane Philpott na konferenciji za novinare u Ottawi izjavila je da su dvoje stanovnika Kanade koji su putovali u Kolumbiju i El Salvador stavljeni pod zdravstveni nadzor, jedan u provinciji Britanska Kolumbija, drugi u Alberti. Philpott je dodala kako je jedno od njih dvoje trudnica.

Prema riječima ministrice, zika virus se nije očekivao u Kanadi i Čileu zbog klimatskih uvjeta. Ona je dodala, iako je zabilježen slučaj zaraze ovim virusom, da ne postoji rizik koji bi predstavljao prijetnju po zdravlje stanovnika SAD-a.

WHO je prije nekoliko dana upozorio da bi opaki virus zika mogao biti prijetnja u svim zemljama američkog kontinenta, osim u Kanadi i Čileu.

Zika virus, za kojeg još nije otkriven lijek, registriran je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Opasni zika virus prenosi komarac aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, zika virus se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Ustanovljeno je i kako virus zika izaziva povećanu mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.