Vjetar otežava

Više od 1.000 vatrogasaca gasi požare u Portugalu

pozar portugal333

Portugalskoj televiziji se jedan stanovnik Macaa požalio da nema dovoljno vatrogasaca te se “s vatrom moraju boriti stanovnici”

Više od hiljadu vatrogasaca tokom noći sa subote na nedjelju u središnjem dijelu Portugala borilo se s požarima u kojima je jedna osoba teško povrijeđena.

Snažan vjetar otežava gašenje požara koji su počeli jučer popodne u okrugu Castelo Branco, 225 kilometara sjeveroistočno od Lisabona, prenosi Hina.

Jedno je selo iz opreza djelomično evakuirano, saopćila je portugalska Civilna zaštita i dodala da je u bolnicu u Lisabonu helikopterom prebačena jedna osoba s opekotinama prvog i drugog stupnja. Povriježeno je i sedam vatrogasaca.

Portugalskoj televiziji se jedan stanovnik Macaa požalio da nema dovoljno vatrogasaca te se “s vatrom moraju boriti stanovnici”.

Gradonačelnik drugog ugroženog mjesta, Vile de Rei, također je za televiziju izjavio da nedostaje vatrogasaca i sredstava.

Vlasti se nadaju da će tokom jutra staviti vatru pod nadzor.

U junu 2017. u požaru koji je zahvatio portugalski grad Pedrogao Grande poginule su 64 osobe, a povrijeđeno je više od 250. To je bila najveća prirodna katastrofa u modernoj portugalskoj istoriji.