Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Više od 100 osoba u karantinu zbog ebole u Sierra Leoneu

ebola111

Samo nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila Sierra Leona “čistom” od ebole, u toj zemlji registrovan je novi smrtni slučaj uzrokovan smrtonosnim virusom.

Prema pisanju britanskog “The Guardiana”, prije nekoliko dana u zemlji je preminula ženska osoba što je dovelo do sumnje da je 27 njoj bliskih osoba također, zaraženo.

Vlada zemlje jučer je pozvala građane da ne paniče ističući kako je više od 100 osoba u karantinu kako bi se suzbilo širenje virusa.

“Zabrinuti smo zbog novonastale situacije, ali pozivamo javnost da bude mirna i pribrana više nego ikada ranije kako bismo spriječili dalje infekcije”, kazao je državni koordinator Ureda za nacionalnu sigurnost Ishmael Tarawally.

Sa druge strane, iz WHO-a su upozorili kako osobe kod kojih je ebola ranije izliječena, virus u organizmu mogu nositi i nekoliko mjeseci kasnije.

Inače, Sierra Leone se skoro dvije godine “bori” sa ebolom od koje je preminuo skoro 4.000 osoba. U okolnim zemljama na zapadu Afrike život je tokom istog perioda izgubilo skoro 11.000 osoba.

Tropski virus koji se prvi put pojavio 1976. godine u Sudanu i Demokratskoj Republici Kongo može se prenijeti sa divlje životinje na čovjeka. Također, može se prenijeti ukoliko osoba dođe u kontakt sa zaraženom osobom ili sa tijelom osobe preminule od ebole.