Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

New York

Više od 3.000 gradskih službenika bi moglo ostati bez posla zbog obavezne vakcinacije

newyork (1)

Protivnici obavezne vakcinacije kažu da zahtjevi krše njihovu slobodu

Otprilike 3.000 učitelja, vatrogasaca i drugih gradskih službenika u New Yorku od danas se suočava s gubitkom posla nakon što se nisu vakcinisali protiv koronavirusa do zadanog roka.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da neće mijenjati pravila, uprkos tome što se grad suočava s višednevnim protestima otkako je njegov prethodnik objavio politiku prošle godine, javlja BBC.

Više od 95 posto gradskih službenika ispunilo je zahtjeve.

Protivnici obavezne vakcinacije kažu da zahtjevi krše njihovu slobodu.

Za danas su planirani protesti, a mnogi od njih su podnijeli brojne pravne prigovore, tvrdeći, na primjer, da pravila krše zaštitu od slobodnog ispovijedanja vjere.

Iako je američki Vrhovni sud prošlog mjeseca odbacio nacionalnu politiku koja zahtijeva obaveznu vakcinaciju ili sedmične testove za osoblje velikih preduzeća, odbio je zauzeti stav protiv više lokaliziranih zahtjeva.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je na konferenciji za novinare da grad ne otpušta zaposlenike, već da “ljudi daju otkaze”.

Mnogi od 3.000 državnih službenika koji su nevakcinisani su na neplaćenom dopustu otkako je ova odluka stupila na snagu prošle jeseni. Otprilike 1.000 drugih zaposlenika, koji su primljeni nakon objave odluke o obaveznoj vakcinaciji i koji su obećali da će se vakcinisati, riskiraju da izgube svoje pozicije u petak ako ne dostave dokaz o vakcinaciji.

New York City – epicentar pandemije koja ju je prvi put zahvatila 2020. – nije jedini među američkim gradovima koji insistira da gradski službenici budu vakcinisani, za koje stručnjaci kažu da je najsigurniji način zaštite od infekcije.