Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Honduras

Više od 40 mrtvih u ženskom zatvoru: Neke umrle od opekotina, neke su upucane

zatvor honduras
Foto: Twitter

Predsjednica udruženja porodica zatvorenika Delma Ordonez izjavila je Reutersu da je u zatvoru jučer u ranim jutarnjim satima izbila tučnjava između suparničkih bandi Barrio 18 i Mara Salvatrucha

Najmanje osoba umrla je u ženskom zatvoru u Hondurasu, rekao je jučer glasnogovornik tamošnjeg ureda javnog tužitelja, nakon što su očito u zatvoru izbili neredi.

Vlasti rade na identificiranju tijela u ženskoj kaznionici za oko 900 osoba udaljenoj oko 20 kilometara od glavnog grada Tegucigalpe, rekao je glasnogovornik Yuri Mora za Reuters, izvijestivši da su neke osobe umrle od opeklina, dok su druge ustrijeljene.

Rekao je i da vlada trenutno ne može potvrditi detalje događaja.

Sukob dvije bande

Predsjednica udruženja porodica zatvorenika Delma Ordonez izjavila je Reutersu da je u zatvoru jučer u ranim jutarnjim satima izbila tučnjava između suparničkih bandi Barrio 18 i Mara Salvatrucha.

Lokalni mediji izvijestili su da je došlo do nereda, objavivši fotografije koje pokazuju crni dim koji izlazi iz zatvorske zgrade.

Rođaci zatvorenica su jučer ispred zatvora tražili informacije o svojim bližnjima.

Jedan u nizu incidenata

“Tražim informacije o tome što se dogodilo mojoj kćeri, ali još uvijek nas nisu obavijestili”, izjavila je jedna žena za lokalnu televiziju.

Anonimni izvor iz državne bolnice rekao je da je sedam osoba na liječenju.

Postoji historija smrtonosnih incidenata u zatvorima u Hondurasu, a 2018. godine 18 zatvorenika je navodno ubijeno u sukobu bandi, a više od 350 osoba je umrlo u požaru 2012. godine, podsjeća Reuters.