Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

who

Više od 8.000 djece liječeno od akutne pothranjenosti u Gazi. Dosta ih je umrlo

gaza izrael hamas
Foto: Abdul Rahman Salama/XINHUA/Pixsell
Arhiva

Teška akutna pothranjenost često je povezana s medicinskim komplikacijama i glavni je uzrok morbiditeta i mortaliteta među djecom

Više od 8000 djece mlađe od pet godina liječeno je u Pojasu Gaze zbog akutne pothranjenosti, a 28 ih je umrlo, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Značajan dio stanovništva ovog palestinskog teritorija, koji je predmet intenzivne kampanje odmazde nakon krvavog napada na Izrael 7. oktobra, sada se suočava s katastrofalnom razinom nedostatka hrane i uvjetima bliskim gladi, objasnio je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus tokom brifinga za novinare u Ženevi.

-Uprkos izvještajima o povećanju isporuka hrane, trenutno nema dokaza da oni kojima je najpotrebnija dobivaju hranu u dovoljnoj količini i kvaliteti, naglasio je.

1.600 djece u teškom stanju

Suočeni s ovom situacijom, WHO i njegovi partneri pokušali su ojačati usluge prehrane u Pojasu Gaze, objasnio je dr. Tedros.

-Kod više od 8.000 djece mlađe od pet godina dijagnosticirana je i liječeni su od akutne pothranjenosti, uključujući 1.600 djece koja pate od teške akutne pothranjenosti, istaknuo je.

Teška akutna pothranjenost često je povezana s medicinskim komplikacijama i glavni je uzrok morbiditeta i mortaliteta među djecom.

Međutim, zbog nesigurnosti i nedostatka pristupa trenutno mogu raditi samo dva stabilizacijska centra za ozbiljno pothranjene pacijente, objasnio je šef WHO-a.

-Naša nemogućnost sigurnog pružanja zdravstvenih usluga, u kombinaciji s nedostatkom čiste vode i sanitarnih uvjeta, značajno povećava rizik od pothranjenosti djece, rekao je.

Rastuća zdravstvena kriza

-Već su 32 smrtna slučaja pripisana pothranjenosti, uključujući 28 među djecom mlađom od pet godina, rekao je.

Dr Tedros je također inzistirao na rastućoj zdravstvenoj krizi koja pogađa okupiranu Zapadnu obalu. Od 7. listopada WHO je zabilježio 480 napada na zdravstvene službe na Zapadnoj obali, ostavivši 16 mrtvih i 95 ozlijeđenih na ovom palestinskom području.

Formiranje “ilegalnih naselja” otežao je palestinskom stanovništvu pristup zdravstvenim uslugama, rekao je šef WHO-a istaknuvši da je na Zapadnoj obali, kao i u Pojasu Gaze, “jedino rješenje mir”.