IOM

Više od 800 migranata spašeno kod libijske obale u protekloj sedmici

migranti libija (1)

Do sada je u ovoj godini od ukupno 20.257 nelegalnih migranata, među kojima su žene i djeca, spašeno, dok je 380 poginulo i 629 je nestalo kod libijske obale na centralnoj mediteranskoj ruti, sudeći po IOM-u

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopćila je u ponedjeljak da je više 800 nelegalnih migranata spašeno kod libijske obale i vraćeni su u Libiju u protekloj sedmici.

– U periodu od 1 do 8. augusta najmanje 864-ero migranata je spašeno i presretnuto na moru, i vraćeni su u Libiju – saopćio je IOM.

Do sada je u ovoj godini od ukupno 20.257 nelegalnih migranata, među kojima su žene i djeca, spašeno, dok je 380 poginulo i 629 je nestalo kod libijske obale na centralnoj mediteranskoj ruti, sudeći po IOM-u.

Libija pati od nesigurnosti i haosa od pada rahmetli Muammara Gaddafija u 2011., što je učinilo tu sjevernoafričku zemlju poželjnom tačkom odlaska za nelegalne migrante koji žele preći Mediteransko more kako bi se domogli evropskih obala.

Spašeni migranti obično završe u nakrcanim prihvatnim centrima širom Libije, uprkos učestalim međunarodnim pozivima da se ti centri zatvore, prenosi Xinhua.