ukrajinski mediji

Više od hiljadu branitelja iz Mariupolja prebačeno u Rusiju, poznat i razlog?

azovstal bombe ss

Za Ukrajince su oni nacionalni heroji. Marinci, graničari i borci Azova usporavali su rusko napredovanje više od osamdeset dana, kupujući dragocjeno vrijeme Ukrajini da se odbrani

Više od hiljadu boraca koji su se predali nakon pada Mariupolja prebačeno je u Rusiju zbog istrage, javljaju državni mediji u Ukrajini.

Za Ukrajince su oni nacionalni heroji. Marinci, graničari i borci Azova usporavali su rusko napredovanje više od osamdeset dana, kupujući dragocjeno vrijeme Ukrajini da se odbrani.

Ali u Rusiji se na njih gleda sasvim drugačije, posebno na pripadnike bataljona Azov, jedinice koja je nekada imala veze s krajnjom desnicom.

Nakon njihovog zarobljavanja uslijedili su pozivi ruskih političara da se prema njima postupa ne kao prema ratnim zarobljenicima, već kao prema teroristima i ratnim zločincima.

Strahuje se da bi njihov transfer zbog “istrage” mogao biti početak ovog procesa i kraj ukrajinskih nada da će biti vraćeni putem razmjene zarobljenika.

U međuvremenu, Rusija i Ukrajina uspjele su da izvrše razmjenu mrtvih, uključujući i one koji su ubijeni u odbrani Mariupolja. Svaka strana predala je 160 tijela, što je bio rijedak trenutak primirja u ovom krvavom sukobu.

Tijela nekih ukrajinskih boraca poginulih braneći ključnu luku na jugoistoku Mariupolja dopremljena su u Kijev, saopćile su porodice vojnika, prenosi BBC.

Kažu da je to bio dio dogovora razmjene sa Rusijom, pri čemu je svaka strana predala 160 tijela. Moskva nije dala nikakav komentar oko ovog slučaja.

Borci su proveli sedmice skriveni u gradskoj čeličani Azovstal. U maju su preživjeli zarobljeni.

Mariupolj je zauzela Rusija u maju nakon višemjesečne opsade i snažnog granatiranja koje je praktično uništilo grad. Ukrajinski zvaničnici procjenjuju da je na desetine hiljada ljudi, uključujući djecu, vjerovatno ubijeno.