Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održavaju se 14. maja

Više od pet miliona mladih Turaka glasat će po prvi put: Generacija Z će pomoći Erdoganu?

President Erdogan At TCG Anatolian Ship Ceremony – Istanbul
Foto: Demiroren Visual Media/ABACA/ABACA/Pixsell

Zovu ih Generacija Z i poznaju samo jednog vođu: Recepa Tayyipa Erdogana, piše France 24

Oko 5,2 miliona mladih Turaka glasat će po prvi put na predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se održavaju 14. maja, a oni bi mogli biti ključni za budućnost zemlje.

Sa svojih dvadesetak godina ne sjećaju se vremena prije predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je dva desetljeća na vlasti kao predsjednik ili premijer.

Zovu ih Generacija Z i poznaju samo jednog vođu: Recepa Tayyipa Erdogana, piše France 24.

Dok se neki nadaju promjeni u vodstvu, drugi žele povratak Erdogana i njegove islamske konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlast.

Oni se 14. maja suočavaju s izborom između Erdogana i još dva kandidata. Jedan od njih je predstavnik opozicionog saveza Kemal Kilicdaroglu i kandidat krajnje desnice Sinan Ogan, dok je kandidat Muharrem Ince odustao od predsjedničke utrke.

Erdogan se zalagao za podizanje “pobožne generacije”. Ali mnogi mladi Turci žele se osloboditi okova vjere i uživati u više građanskih sloboda. Prema nedavnoj anketi koju je proveo AFP, samo 20 posto mladih od 18 do 25 godina planiraju glasati za predsjednika Erdogana i njegovu stranku AKP na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 14. maja.

“Samo znaju za Erdogana”

Ali sadašnji predsjednik također zna kako igrati na kartu nacionalističkih osjećaja i nezadovoljstvo Zapada predstavljajući sebe kao vođu Turske koja bi mogla biti globalna supersila, Turske koju će poštovati i od koje će strahovati svijet.

– Među nekim mladima postoji ogorčenost prema Zapadu kojeg Erdogan često kapitalizira. Zapadnjaci nas preziru, ne daju nam vize – rekao je Ahmet Insel, izdavač i politolog.

Fatma Reyyan Ince, 19, iz jugoistočne Turske rekla je da je jako teško danas imati 20 godina u Turskoj. Ekonomija je loša.

-Moramo misliti na naše studije. Želim ostati ovdje, nemoguće je razmišljati o napuštanju zemlje. Čak i ako se u 10 godina ništa ne promijeni, ja neću nigdje otići. Ali, sanjam o slobodnoj zemlji – kazala je.

Ukazala je na velike generacijske razlike, navodeći da su mladi vrlo otvoreni i za razliku od starijih ljudi, razmišljaju o posljedicama svake odluke.