Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oružani incident

Više vojnika Sjeverne Koreje poginulo u eksploziji mine. Južna Koreja ispalila hice upozorenja

Foto: X

JCS je objavio fotografije za koje je rekao da prikazuju skupine sjevernokorejskih vojnika kako uklanjanju željezničke tračnice koje spajaju dvije Koreje te pojačavaju vojne ceste i postavljaju mine

Južnokorejska vojska ispalila je hice upozorenja na sjevernokorejske vojnike koji su prešli liniju vojne demarkacije na granici između dviju država u utorak, prema južnokorejskom Združenom štabu (JCS).

Između 20 i 30 vojnika je za 20 metara prešlo granicu koja prolazi sredinom demilitarizirane zone u utorak ujutro, a vratili su se prema sjeveru nakon što je Južna Koreja ispalila hice upozorenja, prema dužnosniku JCS-a.

JCS ne misli da su vojnici granicu prešli namjerno, objavila je novinska agencija Yonhap.

Eksplozija mine

Sjevernokorejski vojnici su također pretrpjeli više žrtava zbog eksplozije mina u demarkacijskoj zoni, rekao je zvaničnika JCS-a za medije.

Sjevernokorejska vojska od aprila provodi razne aktivnosti uzduž granice, uključujući raspoređivanje vojnika i postavljanje mina, dodao je zvaničnik.

Čini se da su takve aktivnosti dio napora da se postroži kontrola granice i spriječi da Sjevernokorejci prebjegnu na jug, kazao je.

“Južnokorejska vojska pomno prati aktivnosti sjevernokorejske vojske u pograničnom području te blisko surađuje sa zapovjedništvom Ujedinjenih naroda”, citiralo je saopćenje zvaničnika.

JCS je objavio fotografije za koje je rekao da prikazuju skupine sjevernokorejskih vojnika kako uklanjanju željezničke tračnice koje spajaju dvije Koreje te pojačavaju vojne ceste i postavljaju mine.

Do incidenta je došlo u vrijeme kada se u Sjevernoj Koreji očekuje ruski predsjednik Vladimir Putin, koji će u utorak i srijedu po prvi put posjetiti zemlju u 24 godine, prema dvjema državama.