Globus

Michelle Bachelet

Visoka dužnosnica UN-a za ljudska prava traži od Kine da preispita ujgursku politiku

28/05/2022
Screenshot

Bacheletine odmjerene riječi, iako se očekivaleo, vjerovatno se neće svidjeti aktivistima i vladama poput Sjedinjenih Američkih Država, koji su bili kritični prema njezinoj odluci da posjeti Xinjiang

Visoka dužnosnica Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazila je zabrinutost kineskim dužnosnicima zbog utjecaja široke primjene mjera protiv terorizma i deradikalizacije na prava Ujgura i drugih pretežno muslimanskih grupa u kineskoj regiji Xinjiang.

Michelle Bachelet, koja je posjetila Xinjiang u okviru šestodnevnog putovanja u Kinu, rekla je da posjeta nije bila istraga, već prilika da se izrazi zabrinutost visokim kineskim čelnicima i otvori put redovnijim interakcijama za podršku Kini u ispunjavanju obaveza prema međunarodnom pravu.

– To mi pruža priliku da bolje razumijem situaciju u Kini, ali i vlastima u Kini da bolje razumiju naše zabrinutosti i potencijalno preispitaju politike za koje vjerujemo da bi mogle negativno uticati na ljudska prava – rekla je na videokonferenciji za novinare prije odlaska iz Kine.

Bacheletine odmjerene riječi, iako se očekivaleo, vjerovatno se neće svidjeti aktivistima i vladama poput Sjedinjenih Američkih Država, koji su bili kritični prema njezinoj odluci da posjeti Xinjiang.

Kineska vladajuća Komunistička partija, koja je oštro odbacila sve izvještaje o kršenju ljudskih prava i genocidu u Xinjiangu, nije pokazala znake spremnosti za promjenu u izjavi datoj uoči posjete.

U izjavi pripisanoj potpredsjedniku ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxuu optužene su neke zapadne zemlje za izmišljanje senzacionalnih laži o Xinjiangu pod krinkom ljudskih prava. Rečeno je da je vlada usvojila zakonske mjere za borbu protiv nasilnog terorizma i donijela sigurnost, stabilnost i prosperitet regiji na sjeverozapadu Kine.

– Kineska strana istaknula je da se u Xinjiangu uopće ne radi o pitanju ljudskih prava, već se osnovno pitanje tiče očuvanja nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalnog integriteta – stoji u saopćenju.

Agnes Callamar, glavna sekretarka Amnesty Internationala, rekla je da Bachelet trebla osuditi kršenje ljudskih prava u Xinjiangu, pozvati Kinu da oslobodi proizvoljno zatvorene ljude i okončati sistemske napade na etničke manjine u regiji.

– Posjeta visoke dužnosnice obilježile su prilike za fotografiranje s visokim državnim dužnosnicima i manipulacija njezinim izjavama od strane kineskih državnih medija, ostavljajući dojam da je ušla ravno u vrlo predvidljivu propagandnu vježbu kineske vlade – dodala je.

Bachelet, koja je prvi visoki dužnosnik UN-a za ljudska prava koji je posjetio Kinu u 17 godina, rekla je da je istaknula nedostatak nezavisnog sudskog nadzora nad sistemom logora za interniranje koji je zahvatio milion ili više Ujgura i drugih etničkih manjina, prema procjeni stručnjaka.

Kina, koja kampove opisuje kao centre za stručno osposobljavanje i obrazovanje za borbu protiv ekstremizma, tvrdi da su zatvoreni. Vlada nikada nije javno rekla koliko je ljudi prošlo kroz njih, javio je AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.