Globus

Visoke temperature otopile led veličine Floride

16/11/2016

Prema najnovijem izvještaju NASA-e, objavljenom ove sedmice u danu kada su Ujedinjene nacije saopćile da je 2016. najtoplija u historiji, za samo 10 dana, zbog temperature koja je bila i do 10 stepeni viša od normalne, na Artiku je nestao led veličine Floride.

Topli vjetrovi, naime, izazvali su topljenje velikih dijelova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih ploča od glavne mase, pokazalo je istraživanje NASA-e o klimatskim istraživanjima.

Neuobičajeno topla oluja dogodila se u doba godine kada se led u tom regionu obično nakuplja, a ne topi.

-Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomakao se na sjever – rekla je Linette Boisvert, autorka NASA studije.

-Otkriveno je da se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slijede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća – rekao je Alek Petty iz NASA-e Goddard Space Flight centra.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas kazao je da će visoke temperature u 2015. godini biti nadmašene u 2016.

-U ruskim dijelovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg prosjeka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su barem tri stepena Celzijusa iznad prosjeka – rekao je Taalas, prenosi Tanjug.

Ponavljajući konstataciju NASA o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Taalas je dodao da “jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovne. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropski cikloni.

Preliminarni izvještaj NASA-e krivi poznati tornado El Nino za visoke temperature na početku godine i navodi da je nivo mora ranije rastao za 3,5 mm godišnje, da bi sada za 18 mjeseci (do februara ove godine) iznosio 15 mm, prenio je hrvatski Dnevnik, pozivajući se na RT.

Komentari