Visoki valovi udarili u obalu: Japan pogodio “aftershok” zemljotres iz 2011. (VIDEO)

japan-potres

Za zemljotres jačine 7,3 stepeni po Richteru koji je sinoć pogodio Japan, ustanovljeno da se radi o “aftershoku”, odnosno zemljotresu koji je izazvan potresom iz 2011. godine. Valovi u visini metra udarili su u obalu.

Japanska meteorološka agencija saopćila je kako je posljednji zemljotres od 7,3 Richterovih stepeni, “aftershok” zemljotresa iz 2011. godine, koji je izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi.

Agencija je ranije saopćila da je izdato i upozorenje za regiju Fukushima o mogućem cunamiju, te je naglašeno da su valovi u visini jednog metra udarili u obalu. Ranije je navedeno da se očekuju valovi visoki i do tri metra.

U priobalnom pojasu sirene su oglasile uzbunu, do sada je evakuisano na hiljade građana, a nekoliko osoba je lakše povrijeđeno. Navedeno je kako su u regiji tokom sedmice očekuje još sličnih zemljotresa.

Japanski zvaničnik Yosihide Suga izjavio je kako ovaj zemljotres nije izazvalo bilo kakve probleme u centrali u Fukushimi, čiji su reaktori zatvoreni nakon zemljotresa 2011. godine.

Epicentar zemljotresa je zabilježen na dubini od oko 10 kilometara.

Prema posljednjim informacijama, epicentar je bio 67 kilometara sjeveroistočno od grada Iwaki koji se nalazi u Fukushimi. Fukushima se nalazi sjeverno od japanskog glavnog grada Tokija, a u njoj je smještena i nuklearna elektrana koja je uništena u velikom cunamiju nakon potresa 2011. godine.