Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dva slućaja zaraze

Vlada Kosova donijela stroge mjere izolacije zbog koronavirusa

kurti kosovo (2)

Zatvaraju se svi restorani, kafići, pabovi i tržni centri, izuzev apoteka i prodavnica prehrambrene robe. Zatvaraju se stočne pijace i pijace automobila

Vlada Kosova usvojila je večeras dodatne preventivne mjere u sklopu mjera za zaštitu od koronavirusa, nakon što su danas zabilježena prva dva pozitivna slučaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon sjednice Vlade, koja je bila zatvorena za medije, saopštio da se opštine Vitina i Klina stavljaju u karantin, što znači da se zabranjuje ulazak i izazak građana u te opštine.

“Prekida se momentalno međugradski saobraćaj na Kosovu, prekida se organizovani međudržavni saobraćaj, zatvaraju se kopnene granice za putnike koji ulaze na Kosovo, to ne važi za građane Kosova. Svi građani Kosova koji na tim granicama ulaze na Kosovu biće podvrgnuti dodatnim ljekarskim kontroloma uz naredbu da se samoizoluju na 14 dana”, kazao je Kurti i dodao da to ne važi za robu.

Dalje je kazao da se od 16. marta privremeno prekidaju svi avio letovi s prištinskog aerodroma, osim vojnih i urgentnih medicinskih.

Zatvaraju se svi restorani, kafići, pabovi i tržni centri, izuzev apoteka i prodavnica prehrambrene robe. Zatvaraju se stočne pijace i pijace automobila.

Redukuje se djelatnost i osoblje u javnim preduzećima, izuzev u zdravstvu i sigurnosti, naređuje se privatnim biznisima da posao organizuju tako da se što više radi od kuće.

Prekidaju se sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu.

Premijer je građane pozvao da izbjegavaju mjesta gde ima okupljanja ljudi i da se pridržavaju preporuka u vezi zaštite od koronavirusa koje je izdao Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova.

“Zajedno s dva zamjenika premijera i ministrima maksimalno smo anagažovani da pripreme budu pune kako bi imali što manje građana zaraženih od virusa COVIT-19, da kroz samoizolaciju, higijenu i osvješćivanje spriječimo širenje tog virusa”, kazao je Kurti.

Vlada Kosova je prije tri dana odlučila da se prekine nastava u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima do 27. marta 2020. dok će uz preporuke po jedan roditelj biti oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i sigurnosnom sektoru.

Danas je saopšteno da su na Kosovu potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Zaraženi pacijenti su smješteni u Infektivnoj klinici u Prištini i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Jedan od potvrđenih sa COVID -19 je državljanka Italije stara 20 godina, dok je drugi pacijent s Kosova star 77 godina.