Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pritisak javnosti

Vlada Libana podnijela ostavku, broj mrtvih u Bejrutu porastao na 163

beirut-bejrut

Hassan je podsjetio da su neki ministri podnijeli ostavke posljednjih dana nakon snažne eksplozije u glavnom gradu Bejrutu, dodajući da je ovakva odluka uslijedila nakon ogromnog pritiska javnosti

Ministar zdravstva Libana Hamad Hassan objavio je da je Vlada te zemlje podnijela ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

Hassan je u obraćanju novinarima kazao da su nakon današnjeg sastanka kabineta svi ministri podnijeli ostavku premijeru Hassanu Diabu.

Istakao je da će premijer otići u predsjedničku palatu kako bi predao ostavke predsjedniku Michelu Aounu.

Hassan je podsjetio da su neki ministri podnijeli ostavke posljednjih dana nakon snažne eksplozije u glavnom gradu Bejrutu, dodajući da je ovakva odluka uslijedila nakon ogromnog pritiska javnosti.

Širom Libana održavaju se masovni protesti poslije katastrofe koju je izazvala razorna eksplozija u luci Bejrut prošle sedmice.

Broj poginulih je porastao na 163 nakon što je ispod ruševina izvučeno još pet tijela, saopćila je u ponedjeljak libanska vojska.

“Spasilački timovi libanske vojske u saradnji s jedinicama Civilne zaštite, vatrogascima i ruskim i francuskim timovima za potragu ispod ruševina su izvukli još pet tijela žrtava eksplozije u luci Bejrut”, navela je vojska u saopćenju.

Dodaje se da se nastavlja potraga za nestalima, dok vlasti i dalje pokušavaju utvrditi njihov tačan broj.

Dvije snažne eksplozije potresle su luku Bejrut u utorak, nakon što je došlo do požara u skladištu u kojem je nepravilno uskladišteno bilo 2.750 tona amonijum nitrata.

Povrijeđeno je oko 6.000 osoba, a oko 300.000 ostalo je bez krova nad glavom.