Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS troši 2,5 miliona KM za sanaciju Banskog dvora

banski dvori

Vlada Republike Srpske finansiraće prvu fazu velikog projekta sanacije Banskog dvora, a za te namjene biće izdvojeno 2,5 miliona KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Najavila je to Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, nakon današnjeg sastanka u Banjaluci s Igorom Radojičićem, gradonačelnikom Banje Luke, i Mladenom Matovićem, direktorom Kulturnog centra Banski dvor.

“Ulazimo u realizaciju ovog projekta, radiće se u nekoliko faza. Ukupna vrjednost projekta je oko 10 miliona KM, a sa ovih 2,5 miliona rješiće se dosta toga”, kazala je Cvijanović.

Matović je rekao da je sanacija zgrade, naročito rješavanje problema krova osnovni preduslov da ova kulturna institucija profunkcioniše u punom kapacitetu.

“Bilo kakva intervencija na zgradi Banskog dvora, nacionalnog spomenika kulture, mora imati saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa RS i ništa ne može biti urađeno bez njihove saglasnosti”, rekao je Matović.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, rekao je da ovaj objekat dugo čeka na rekonstrukciju i stavljanje u funkciju.

“Dosta prostorija nije u upotrebljivom stanju. Zahvaljujući sredstvima koja je Vlada RS obećala moći će se uraditi prva faza koja podrazumjeva zamjenu krova, zamjenu fasade i stolarije i slijedi unutrašnje uređenje, elektro i vodoinstalacija”, rekao je Radojičić.

On je objasnio da je za sanaciju krova potrebno preko 600.000 KM, te 400.000KM za stolariju, jer je svaki prozor na zgradi Banskog dvora različite veličine.