Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Sjedinjenih Država iznijela detalje o hakiranju

fbi_iphone

Američki Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo unutrašnje sigurnosti objavili su analizu o aktivnostima hakerskih grupa za čije finansiranje Sjedinjene Države optužuju Rusiju, ali eksperti tvrde da je za to – prekasno.

Izvještaj na 13 strana, koji je namijenjen stručnjacima za informacionu tehnologiju, objavljen je u četvrtak, istog dana kada je i odlazeći američki predsjednik Barack Obama objavio niz sankcija Rusiji zbog optužbi za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016, prenosi danas “Guardian”.

Sigurnosni eksperti, međutim, kritikuju ovaj izvještaj, navodeći da mu nedostaje dubina i da je prekasno objavljen, imajući u vidu da se već pojavilo nekoliko izvještaja iz privatnog sektora s detaljima o akcijama hakerskih grupa “Fancy Bear” i “Cozi Bear”.

“Aktivnosti ruskih obavještajnih službi su dio tekuće kampanje kibernetičkih operacija usmjerenih protiv vlade SAD-a i američkih građana”, napisali su autori vladinog izvještaja, prenosi Tanjug.

Oni navode da zajednički analitički izvještaj pruža tehničke pokazatelje vezane za mnoge takve operacije, “preporučena ublažavanja, predložene akcije koje treba poduzeti kao odgovor na pružene pokazatelje i informacije o tome kako izvještavati o takvim incidentima američku vladu”.

Iz privatnog sektora su se, međutim, prije vladinog izvještaja, pojavili detalji na istu temu, prije svega poduži izvještaj “Microsofta” iz 2015. o hakerskom timu koji je označen kao “napredna trajna prijetnja 28” (APT 28), koju ova kompanija interno zove “Strontium”, i o drugom timu, pod nazivom “Fancy Bear”.

U izvještaju vlade SAD se, također, spominje druga hakerska grupa pod nazivom APT 29 ili “Cozi Bear”, navodi britanski list.

fbi