Globus

U narednih 30 dana

Vlada Sjeverne Makedonije proglasila stanje krize u cijeloj zemlji

20/11/2020
Ilustracija

Trenutno je u Sjevernoj Makedoniji na snazi ​​nekoliko mjera protiv širenja pandemije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom

Vlada Republike Sjeverne Makedonije na današnjem 23. zasjedanju usvojila je Odluku o proglašenju stanja krize na cijeloj teritoriji te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Vlade Sjeverne Makedonije saopćeno je da je odluka donesena kako bi se zaštitilo javno zdravlje u jeku pandemije COVID-19 i spriječilo njezino širenje u velikim razmjerima, što ugrožava i sigurnost javnog zdravstva.

“Razdoblje postojanja krizne situacije na teritoriju Sjeverne Makedonije je 30 dana, počevši od 20. novembra 2020. godine, a Vlada će o ovoj Odluci obavijestiti predsjednika Republike Sjeverne Makedonije i Skupštinu. Istodobno, Vlada će predložiti predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije da odluči o sudjelovanju nekih pripadnika vojske i angažman vojnih postrojbi u suočavanju s krizom”, navodi se u saopćenju.

Vlada je zaključila da bi Glavni štab Centra za upravljanje krizama trebao odmah započeti s pripremom Akcijskog plana za prevenciju i suzbijanje širenja zarazne bolesti Covid-19 (koronavirus), kao i cjelovit pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinirano djelovanje.

“Vlada je odlučila da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravstva, vojska, Centar za upravljanje krizama i Uprava za zaštitu i spašavanje trebaju sve raspoložive kapacitete i resurse staviti u funkciju suočavanja s krizom”, navodi se u vladinom saopćenju.

Vlada Sjeverne Makedonije je zbog pandemije COVID-19 13. marta odlučila uvesti kriznu situaciju u općinama Debar i Centar Župa na period od 30 dana.

Predsjednik sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski prvi je put u zemlji proglasio vanredno stanje 18. marta. Zatim su nekoliko puta slijedile odluke o izvanrednom stanju, koje su trajale do 14. juna, kada je predsjednik zemlje u potpunosti ukinuo tu mjeru.

Trenutno je u Sjevernoj Makedoniji na snazi ​​nekoliko mjera protiv širenja pandemije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom i na otvorenom, rad hotelskih objekata, restorana i kafića do 21:00, kao i zabranu okupljanja više od četiri osobe.

Prema najnovijem izvješću Ministarstva zdravstva, ukupan broj slučajeva s dijagnozom COVID-19 u Sjevernoj Makedoniji je dosegao 51.213. Ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 1.423.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.