Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada Srbije ukinula kontramjere prema Hrvatskoj

vlada-srbije34

Vlada Srbije ukinula je večeras kontramjere prema Hrvatskoj, tako da hrvatska roba i vozila sa hrvatskim tablicama mogu ponovo da ulaze u Srbiju.

Ova odluka, koja stupa na snagu odmah, uslijedila je četiri časa nakon što je Hrvatska povukla svoje mjere kojima je zabranila ulazak kamionima iz Srbije, kao i vozilima sa srpskim tablicama tražeći da Srbija preusmjeri migrante prema Mađarskoj.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj sjednici Vlade da povlačenje hrvatskih mjera ne smatra velikom pobjedom Srbije, nego razuma i budućnosti i dodao da pozdravlja odluku hrvatske Vlade, bez obzira na motive donošenja.

On je naglasio da Srbija nije željela da uvodi kontramjere nego je morala da odbrani zemlju i zaštiti svoje intrese, te da je u tome i uspjela.

“Od danas građani Srbije mogu da putuju bez diskriminacije u Hrvatsku, a na svim graničnim prelazima omogućen je ulazak hrvatskih kamiona i robe u Srbiju. Ovim pokazujemo da nijednog trenutka nismo želeli nikakve političe i ekonomske sukobe”, istakao je Vučić.

On je rekao da su građani i privrednici Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da im se izvinjava što je Srbija morala na dan i po da zaustavi njihovu robu jer je željela da zaštiti interese Srbije.

Vučić kaže da Srbija želi najbolje odnose sa Hrvatskom u budućnosti, te da je regionalna stabilnost prioritet za Srbiju.

On je zahvalio EU što je poštovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zbog čega je ovako brzo došlo do otvaranja prelaza.

Premijer Vučić je zamolio članove svoje Vlade da ne odgovaraju na uvrede.

On je istakao da je prvi put nakon toliko godina jedna država koja nije članica EU dobila podršku većine savremenog svijeta, a tu podršku nije dobila članica EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je hrvatsko povlačenje jednostranih mjera veliki i značajan uspjeh Vlade Srbije, ali i ogroman poraz Vlade Hrvatske koju predvodi Zoran Milanović.

“Ovo je dobra vijest za region”, rekao je Dačić i dodao da podrška EU politici Vlade Srbije govori o veoma promijenjenom položaju Srbije i ugleda koji ima.

“Srbija je zaštitila svoje nacionalne interese i pokazala da je prava država, koja brine o svojoj ekonomiji i građanima”, rekao je Dačić na vanrednoj sjednici Vlade.