Vlada Tunisa obznanila plan reformi, nakon višednevnih demonstracija

tunis

Vlada Tunisa je obznanila socio-ekonomske reforme nakon talasa demonstracija koje su prerasle u nasilje zbog koje je više od 800 osoba uhapšeno, javlja BBC.

Demonstracije su izbile u vrijeme kada se obilježava sedam godina od svrgavanja predsjendika Zine al-Abidine Ben Alija. Građani su nezadovoljni mjerama štednje i sve težom ekonomskom situacijom. Predsjednik Beji Caid Essebsi je posjetio dijelove grada koji su vidjeli najžešće nemire kazavši kako razumije patnju građana. Opozicija poziva na nove proteste.

Vlada je optužila demonstrate da su izazvali nerede, uništavali javnu imovinu pa čak pokušali preuzeti kontrolu nad tržnim centrima. Na nekoliko lokacija je vojska pozvana da intervenira, zaštiti banke, pošte i vladine zgrade ponajviše u glavnom gradu.

Plan reformi je donesen nakon višesatnih pregovora u predsjedničkoj palači. U razgovorima su učestvovali i predstavnici sindikata i poslodavaca.

– Plan će pomoći oko 250.000 porodica, siromašnima i srednjoj klasi – naveli su zvaničnici. Predsjednik je obećao smanjiti nezaposlenost mladih i zaustaviti rast cijena.