Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski predsjednik

Vladimir Putin ide u Sjevernu Koreju, uoči puta objavio je pismo

Foto: Tass/SIPA USA/Pixsell

Ruska agencija TASS izvijestila je ipak da je ruski predsjednik istakao da će saradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Sjevernom Korejom podići na viši nivo te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posjete toj zemlji.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istakao da su dvije zemlje tokom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo zasnovane na jednakosti, uzajamnom poštovanju i povjerenju.

Zahvalio Sjevernoj Koreji

Putin je zahvalio Sjevernoj Koreji za podršku ruskoj “posebnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dvije godine, te je obećao podršku nastojanjima Pyongyanga da odbrani svoje interese uprkos, kako je napisao, “pritisku, ucjenama i vojnim prijetnjama SAD-a”.

Članak je objavljen dan nakon što su dvije zemlje objavile da će Putin posjetiti Sjevernu Koreju prvi put u 24 godine. Posjeta bi trebala trajati dva dana, počevši od utorka.

Ruska agencija TASS izvijestila je ipak da je ruski predsjednik istakao da će saradnja dviju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istakao da je Sjeverna Koreja bila i ostaje “pouzdan partner” koji razmišlja na “sličan način” kao i Rusija.