Globus

Moskva

Vladimir Putin objavio rusko povlačenje iz INF-a

02/02/2019

Rusija će nastaviti da razvija projektile koji su prethodno bili zabranjeni na osnovu odredbi sporazuma

Predsjednik Vladimir Putin objavio je u subotu da se Moskva povlači iz nuklearnog sporazuma (INF) iz ere Hladnog rata nakon odluke Washingtona da suspenduje svoje učešće u sporazumu.

Rusija će nastaviti da razvija projektile koji su prethodno bili zabranjeni na osnovu odredbi sporazuma.

– Naš odgovor će biti mjera idenrična američkoj. Naši američki partneri kažu da prekidaju svoje učešće u sporazumu. Mi činimo isto – izjavio je Putin u Moskvi, misleći na sporazum INF.

– Oni tvrde da provode istraživanja i probe (novog oružja) i mi ćemo učiniti istu stvar – izjavio je Putin tokom sastanka s mnistrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom.

Ruski predsjednik je istaknuo da, iako je ponuda Moskve da modernizira sporazum iz 1987. godine i “čini ga transparentnijim još za stolom”, nikakvi novi razgovori neće biti inicirani s Amerikancima u pokušaju da se sporazum spasi.

– Sačekajmo dok naši partneri dovoljno sazriju kako bi održali smislene razgovore o toj temi, koja je ekstremno važna za nas, za njih i za kompletan svijet – kazao je ruski čelnik.

U decembru je Trumpova administracija zaprijetila napuštanjem sporazuma, koji limitira nuklearne i konvencionalne projektile koji se ispaljuju s tla dometa između 500 i 5.500 kilometara u roku od 60 dana, ukoliko Rusija ne prekine njegovo navodno kršenje razvojem projektila 9M729 za koji Washington tvrdi da premašuje dozvoljeni domet.

Moskva negira da krši sporazum i ponudila je multinacionalne obostrane inspekcije tokom propalih pregovora u Ženevi prošlog mjeseca. Washington je 1. februara zvanično potvrdio da bilateralni sporazum koji su potpisali Mihail Gorbačev i Ronald Reagan suspenduje na 180 dana. Washington je također zaprtjetio poptpunim povlačenjem iz sporazuma nakon tog perioda, prenosi Russia Today.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.