Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasnik bordela, trener golfa i osumnjičeni za ratne zločine: Ko je, uistinu, Kapetan Dragan?

vasiljkovi__pleso_869618S1

Tajanstveni legionar, instruktor posebnih jedinica, trener golfa, osumnjičenik za ratne zločine i problematični vlasnik javne kuće u predgrađu Melbournea. Ujedno i veliki šarmer, nautičar, poduzetnik…

Sve su to lica Dragana Vasiljkovića, poznatijeg pod nadimkom Kapetan Dragan, koji je jučer nakon gotovo deset godina provedenih u Australiji konačno izručen Hrvatskoj zbog sumnje na ratne zločine.

[quote_box_right]Ostojić: Garantujemo pošteno suđenje

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji sudjeluje na Croatia Forumu 2015. u Dubrovniku poručio je kako Dragan Vasiljković ima korektan policijski tretman od trenutka privođenja te kako očekuje da će suđenje biti provedeno u skladu sa pravnom državom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ostojić je kazao kako je izručenje kapetana Dragana prvi slučaj da Australija izručuje svoga državljanina nakon dugog niza godina. Poručio je da je hrvatska policija u samom procesu izručenje poštivala strogo sva pravila kako bi, rekao je, Dragan Vasiljković ili bilo koja druga osoba, imala potpun tretman pravne države.

„Ono što mi možemo garantirati jest pošteno suđenje“, izjavio je Ostojić te dodao kako je to vidljivo i u ovim trenutcima.

[/quote_box_right]

Danas 71-godišnji Vasiljković, rođeni Beograđanin, imao je prilično buran život. Otkako mu je kao mališanu poginuo otac, živio je s majkom i braćom u Australiji, u Melbourneu. Već je tada, kao maloljetnik, upao u probleme sa zakonom zbog krađe sitne robe. Sud mu je dao izbor: može se obrazovati ili ići u zatvor, pa je mladi prijestupnik izabrao vojnu školu. Odlučio se obrazovati i završio vojnu akademiju, gdje je postao rezervni oficir  elitne jedinice I. Viktorijin puk Vojske Australije, piše Jutarnji list.

Veliki šarmer

Karijera vojnika mu je odgovarala pa niko ne spori da je bio jedan od ponajboljih vojnih instruktora. Iskustvo je stjecao i po Africi, obučavajući elitne australske jedinice. Ali krajem osamdesetih ponovno je uhapšen, i to zbog podvođenja prostitutki u predgrađu Melbournea, zbog čega, već tada kao australski državljanin Daniel Snedden, bježi nazad u Srbiju.

Njegov povratak u Beograd poklopio se s kaosom predratnih godina.Šarmantan, s međunarodnim vojnim iskustvom, uskoro je osvojio sve srpske medije koji su o njemu pisali isključivo u superlativima, upravo patetično mistificirajući njegove sposobnosti. Postao je, piše beogradski sedmičnik Vreme, čak i heroj časopisa za djecu Knindže, a njegov odličan smisao za marketing dovodio ga je na sve beogradske naslovnice.

Posebno je bio omiljen među, piše Vreme, kolumnisticama koje su uglavnom bile očarane njegovom neodoljivom karizmom. Ubrzo nakon što se vratio u ove krajeve, viđalo ga se i u Splitu. Uoči rata imao je tvrtku Mini Maus koja je organizirala čarter letove, a u Split bi uplovljavao kao skiper jedrilice. Uvijek je bio viđen u društvu lijepih žena, najčešće s dvije odjednom, zbog čega u Srbiji mnogi sumnjaju da je ikada silovao (dio optužbi protiv njega – silovanje u Zvorniku, op. a.) jer “nije trebao”.

Brzo ulazi u kontakte s vrhom JNA, pa već 1991. dolazi u Knin kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene. Zadatak mu je stvoriti elitne vojne jedinice po uzoru na zadatke koje je i prije obavljao po svijetu. Godinu dana poslije nakratko se vraća u Beograd, gdje osniva Fond kapetana Dragana za pomoć siročadi i udovicama, a 1993. ponovno je u Kninu i na drugim dijelovima okupiranog hrvatskog teritorija.

Instruktor golfa

Upravo u te tri godine počinjena su zvjerstva, mučenja, zlostavljanja i ubijanja vojnika, policajaca i civila koja će se naći na optužnici pred Županijskim sudom u Splitu. Smatra se da ih je, pod izravnim zapovjedništvom Vasiljkovića, počinila njegova elitna jedinica Knindže, sastavljena od oko tri hiljade vojnika. Silovanja, premlaćivanja i ubijanja bila su česta u Kninu, Bruškom i drugim dijelovima gdje je djelovala jedinica Kapetana Dragana.

dragan_vasiljkovi__869462S1

Nakon toga vraća se u Srbiju, tamo ostaje gotovo čitavu deceniju te ga, nakon hrvatskog zahtjeva za izručenje, put ponovo vodi u Australiju, gdje se skrivao pod australijskim imenom i radio posao instruktora golfa. Devet godina trajala je njegova pravosudna bitka u kojoj je na sve načine pokušavao osporiti izručenje, no nakon što su iscrpljena sva pravna sredstva, nešto prije podneva ponovno je stupio na hrvatsko tlo.